SCHMIDT NAPADA NA DEMOKRATSKI SISTEM BIH, RADI SE O LEGALIZACIJI GENOCIDA: MUJANOVIĆ I ĆIDIĆ U 7PLUS

Najavljene izmjene Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH od strane visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta izazvale su brojne reakcije bh. javnosti.

Ova aktuelna tema bila je predmetom diskusije u emisiji Sedam plus na Hayat TV.

Jasmin Mujanović, politolog, i Ismail Ćidić, predsjednik organizacije Bosnian Advocacy Center, bili su naši gosti.

Za Mujanovića eventualno donošenje najavljenih izmjena Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH vodilo bi ka urušavanju demokratije.

  • Ovo je direktan napad na demokratski sistem BiH. Nedopustive su izmjene izbornog zakonodavstva tokom izbornog procesa. Ovakve slučajeve ne možete vidjeti u Njemačkoj odakle dolazi gospodin Schmidt. Apelujem na sve građane Sarajeva da sutra izađu na proteste pred zgradom OHR-a. Prag od tri posto koji se uvodi za Dom naroda Parlamenta FBiH oduzima pravo građanima da biraju svoje predstavnike, što je protivno demokratskim standardima – istakao je Mujanović.

Ćidić u Schmidtovim najavama vidi legalizaciju posljedica genocida i etničkog čišćenja.

  • Radi se o finalnoj legalizaciji genocida i Bošnjacima šalje poruka da je ono što su srpske snage očistile srpsko, ono što su hrvatske snage očistile hrvatsko, dok se teritorij gdje je djelovala Armija RBiH dijeli na tri dijela. Ovo je tačka na naše euroatlantske integracije i trebat će mnogo vremena da se oporavimo od ove odluke ako bude usvojena. Tekst ovog prijedloga je došao iz Hrvatske i pogoduje HDZ-u, ali nije jasno zašto se SAD zalažu za taj prijedlog. Mislim da je ovo dogovoreno u martu ove godine na manifestaciji povodom 30. godišnjice od uspostave diplomatskih odnosa SAD-a i Hrvatske – smatra Ćidić.

Prema mišljenju Mujanovića, iza svega stoji proces koji traje posljednjih godina.

  • Ovo se kuha posljednjih tri do četiri godine od strane Hrvatske. To je bila strategija Zagreba i jedina vanjska politika Hrvatske. Bojim se da nije prepoznata ta opasnost među bh. političarima koji se zalažu za građansku državu. To bi moglo ugroziti naš euroatlantski put, posebno članstvo u NATO savezu – navodi Mujanović.

Ćidić se pribojava da bi ovim mogao biti ugrožen opstanak BiH kao jedinstvene države.

  • Dugoročne posljedice mogle bi biti dodatna homogenizacija etničkih grupa na određenom teritoriju. To znači da za 10 ili 20 godina dijelovi BiH mogu proglasiti nezavisnost i pripojiti se susjednim državama. Ovim se dovodi u pitanje egzistencija BiH kao države – zaključuje Ćidić.

(M. Imamović)

Komentariši