Poruka iz Sarajeva Plenkoviću i Blinkenu: Ne igrajte se sa BiH

Autor: Faruk Međedović 25. jul. 2022

N1

Azra Zornić, apelantica pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu koja je dobila spor protiv Bosne i Hercegovine, izrazila je večeras zadovoljstvo odzivom građana na protestima ispred OHR-a u Sarajevu. Poručila je kako se sa protestima nastavlja i sutra, ali da će biti građanski, bez učešća stranaka.

Zornić je za N1 istakla kako nema ništa protiv da stranke organizuju proteste i da političari tom prilikom pošalju poruke.

Dodala je kako večerašnje okupljanje građana i njihovo nezadovoljstvo protiv najava izmjena Izbornog zakona BiH nije poruka visokom predstavniku Christianu Schmidtu nego “onim zemljama koje podržavaj Schmidta da nametne nešto što će zauvijek Bosnu i Hercegovinu izbrisati sa zemlje”.

“Iza toga stoje lobiji od hrvatskog premijera Plenkovića do američkog sekretara Blinkena. Ovim protestima šaljemo im poruku da se ne igraju sa BiH. Nemojte nas dijeliti, nećete uspjeti u namjerama. Sutra nastavljamo sa građanskim protestima. Neće biti političara ni partija”, kazala je Zornić.

Pozvala je Schmidta da odustane od svoje namjere i da takvu odluku objavi građanima BiH.

Također…

“Pozivam sve političke lidera da se ne šale, da ne pregovaraju izvan institucija. Niko to nema pravo da radi. Svi koji budu radili tako bit će kažnjeni na izborima”, kazala je za N1 Azra Zornić.

Komentariši