Pivić (SDA): Prijedlog Schmidta je diskriminirajući, večeras smo na protestima

Autor: Vedran Drljević 25. jul. 2022

N1

Nezir Pivić, član SDA, zamjenik ministra pravde u Savjetu ministara BiH bio je gost N1. Govorio je o večerašnjim protestima i reakciji SDA na navodne izmjene Izbornog zakona i Ustava Federacije Bosne i Hercegovine koje bi trebao nametnuti visoki predstvanik Christian Schmidt.

Pivić kaže da se SDA nije držao po strani i da nije izostala reakcija na Schmidta, iako su to neke stranke spočitavali SDA.

“Kad se pojavila informacija SDA je blagovremeno reagovala. Predsjednik Bakir Izetbegović je danas kazao šta misli o tome i SDA. Jasno je da to vodi diskriminaciji i da to nije prihvatljivo. Zaista je sve iznenadila ovakva vijest. SDA je uvijek nosila najveći teret u pregovorima o ozmjeni Izbornog zakona kao i u Neumu. Najvljenim izmjenama mi možemo doći do novih diskriminacija”, kaže Pivić.

Dodaje da SDA cijelo vrijeme radi na odbrani evropskih standarda i principa.

“U hrvatskom Saboru je bila rasprava o tome da Grlić Radman podnese ostavku zbog loše vanjske politike, sve te je bitke vodila SDA. Djelovanje naše stranke je da se očuvaju evropski principi i provedba presuda Suda za ljudska prava”, kaže Pivić.

Istakao je da ne može nijedna zemlja ni visoki predstavnik ovakve stvari nametati jer je to suprotno principima i načelina i da to vodi sporovima.

“Ja vjerujem, a danas smo čuli izjave lidera stranaka da će se ovaj prijedlog Schmidta povući”.

Kaže da se radi Radi se o non paperu i da niko nema taj zvanični dokument.

“Polazimo od pretpostavki i nadam se da do toga neće doći, do loših izmjena Izbornog zakona”, mišljenja je Pivić.

Za kraj je rekao da je ovo pitanje prioritet i da su i izboru u oktobru u drugom planu. “ovo je diskriminirajući prijedlog”, zaključio je Pivić, dodavši da je večeras ispred OHR-a na protestima koji počinju u 19 sati. 

Komentariši