Nikšić: Ovo nije dobar put kojim OHR ide, nove segregacije

Nikšić: Ovo nije dobar put kojim OHR ide, nove segregacije

Foto: Agencije

Izborni slogan Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP BiH) za predstojeće Opće izbore u BiH je “Da svane dan”. Ovaj slogan SDP je predstavio danas u Sarajevu.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić je tom prilikom kazao da će se SDP i dalje fokusirati na izradu svog programa.

– Smatramo da su ovo ključni izbori za BiH. Svaki su do sad bili histrojski, ali ovi su ključni jer smatramo da je ovo možda posljednja šansa i za naše generacije i za BiH da se okrenemo tom evropskom putu i da evropska BiH pobijedi onu dejtonsku, etnonacinalnu – kazao je Nikšić.

O večerašnjim protestima

Dodao je kako je uvjeren da većina građana to želi, da većina građana želi promjenu stanja u ovoj zemlji.

– Želim da ih pozovem da shvate ozbiljnost situacije, da shvate da u oktobru, na izborima, treba da glasaju kao da čitav njihov svijet zavisi od tog glasa i od onoga kako će se oni na dan izbora ponašati – naveo je predsjednik SDP-a.

Istakao je kako u SDP-u smatraju da je konačno vrijeme da i Bosni i Hercegovini svane, “da napravimo promjene koje će nas povesti ka EU, da napravimo promjene koje će pokazati svima da i u BiH žive evropski narodi, da je svako od nas ponosni pripadnik svog naroda, ali da smo malo više Bosanci i Hercegovci, da smo spremni malo više biti bolje komšije i susjedi, jer će nam onda sigurno svima u BiH biti bolje”.

Nikšić je komentirao i večerašnje najavljene proteste ispred OHR-a.

– Htio bih se zahvaliti svima onima koji su također pozvali građane, bilo političkim partijama ili organizacijama civilnog društva. Ono što je nas motivisalo je da pokušamo vratiti u fokus dešavanja oko odluke o nametanju ustavnih promjena i izmjena Izbornog zakona. SDP je bio u prilici da čuje tekst smjernica za donošenje odluke koje su po nama bile, blago rečeno katastrofalne u odnosu na BiH – komentirao je Nikšić.

Smatra da su najavljene izmjene Izbornog zakona pokazatelj da bi se delegati u Dom naroda Federacije BiH u suštini birali iz samo 4 ili 5 kantona.

– Mislim da je to poruka koja kaže svima onima koji su se drznuli da ne pokušaju slušati svoje etničke vođe u periodu ‘92.-‘95. pa nisu napustili svoje domove i sve one koji misle da se nije trebao provesti Aneks 7 u BiH, da su pogriješili i da trebaju da idu tamo gdje je njihov narod ukoliko žele da ostvaruju neka prava – kazao je Nikšić.

Niko nije vidio Šmitovu odluku

Istakao je i kako se u javnosti pojavila informacija da će visoki predstavnik sutra donijeti odluku kojom nameće izmjene Izbornog zakona, te da tu odluku još uvijek niko nije vidio.

– Mi praktično ne znamo šta bi ta odluka trebala da sadrži. Nije vrijeme da šutimo, da samo čekamo pognute glave. Mi zaslužujemo ni manje ni više od onog što imaju građani EU. BiH želi biti dio te unije. Kada bi se nekim slučajem nametnula ta odluka, ne možemo dobiti kandidatski status zato što odluka ne ispunjava uslove EU. Onda mi ustvari dobivamo poruku od EU da ne možemo ni biti članica EU, i da li nas tako guraju ka onim državama koje također nisu članice, Turskoj ili Rusiji. BiH je Evropa i mi želimo biti dio EU – poručio je Nikšić.

Istakao je da uopšte ne zna kako se došlo u ovu fazu, ali da se dobro lobiralo kako bi se odluka donijela.

– Ono može biti korist HDZ-a na način da je važniji glasač HDZ-a bez obzira koliko ih ima, nego svi drugi glasači u FBiH. Ovo nije dobar put kojim ide visoki predstavnik. Političari su i doveli do toga da postoji potreba za postojanjem OHR-a. Degutantno je da OHR uvodi nove segregacije – kazao je predsjednik SDP-a BiH.

Naglasio je da niko ne poziva na nasilne proteste ili radikalizam, suprotno tvrdnjama organizacija ili pojedinaca.

– Nisam ja bio taj koji je zarobljene građane BiH iznajmljivao da rade na objektima i neka se zapitaju zašto je takav odnos prema njima. Trebamo da se izvinimo za ono što je bilo i da svako preuzme svoj dio odgovornosti i da se okrenemo ka evropskoj budućnosti. Čime je to HDZ do sada bio nezadovoljan – pitao je Nikšić.

(Vijesti.ba / Avaz)

Komentariši