Glas protiv podjele: Sve stranke iz Sarajeva pozvale na proteste pred OHR!

Glas protiv podjele: Sve stranke iz Sarajeva pozvale na proteste pred OHR!

Foto: Arhiv

U Sarajevu će u 19 sati biti održani protesti protiv odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta da izmijeni Izborni zakon i Ustav FBiH.

Na okupljanje ispred zgrade OHR-a i iskazivanje nezadovoljstva, pozvale su gotovo sve političke stranke sa adresom u Sarajevu. Građane i članstvo pozvali su SDA, SBB, SDP, DF, NIP, NES, Naša stranka, SBiH, PDA …

Ranije je najavljeno kako bi visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt u utorak trebao saopćiti odluku u vezi s izmjenama Ustava Federacije BiH i Izbornog zakona BiH.

Predsjedni SDA Bakir Izetbegović danas je razgovarao sa Schmidtom i ponovio mu ista upozorenja i zahtjev.

– Visoki predstavnik u BiH je tu da bi štitio Dejton, a nipošto da bi nametao rješenja do kojih mi nismo uspjeli doći kroz niz pregovora koji su se protegli kroz cijelu prošlu godinu, a naročito promjena u veoma osjetljivoj sferi međunacionalnih i stranačkih balansa i balansa utjecaja stranaka koje pripadaju etnocentričnim i građanskim opcijama. Ono što sam postigao, mislim da OHR neće donijeti odluku bez konsultacija sa predstavnicima parlamentarnih stranaka i nadam se bez susreta Schmidta sa federalnim Parlamentom, Predstavničkim domom i Domom naroda u FBiH. To je zahtjev kluba poslanika SDA i mislim da će se visoki predstavnik odazvati i ne mijenjati Ustav FBiH bez usaglašavanja i konsultacija sa parlamentom, kazao je Izetbegović.

Sa Schmidtom je danas razgovarao i Nermin Nikšić, lider SDP BiH.

– Jako sam zadovoljan da je u razgovoru nagovijestio kako trenutno neće doći do nametanja novih izbornih pravila, a da će se o izmjenama Izbornog zakona BiH razgovarati nakon izbora. Drago mi je da je uvidio da je nametanje izmjena Izbornog zakona BiH u ovom trenutku kontraproduktivno – rekao je Nikšić i dodao:

– Koristim priliku da još jednom pozovem građane da jasno i glasno večeras u 19,00 h svi zajedno dignemo glas protiv etničke podjele države i ideologija podjela i aparthejda koje sigurno neće mirovati. Večeras je važno poslati nikad glasniju poruku da građani ne pristaju na podjelu Bosne i Hercegovine – rekao je Nikšić.


(Vijesti.ba)

Komentariši