DAVID PETTIGREW, UGLEDNI AMERIČKI PROFESOR BEZ IMALO USTEZANJA DIREKTNO U METU: “Neshvatljivo je da bi Schmidt iskoristio svoje bonske ovlasti da dodatno osnaži diskriminaciju”

“Odluka Schmidta u korist aparthejda podriva argumente Bosne i Hercegovine za članstvo u EU”, istakao je Pettigrew.1Profesor David PettigrewProfesor David Pettigrew

Čast mi je stajati uz građane Bosne i Hercegovine i saveznike, uključujući i one koji će protestirati na ulicama, dok se protivimo planu visokog predstavnika da nametne diskriminatorni plan koji bi isključio etničke grupe i ostale iz sudjelovanja u izbornom procesu”.

Poručio je ovo danas prof. dr. David Pettigrew, profesor filozofije i studija holokausta i genocida na Državnom univerzitetu Southern Connecticut i član Upravnog odbora Studijskog programa za proučavanje genocida na univerzitetu Yale.

Oduzimanje prava

“Ovakvo oduzimanje prava predstavlja eklatantno kršenje presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučajevima Sejdić-Finci i Zornić.

Ovakva odluka visokog predstavnika predstavljala bi izdaju demokratskih vrijednosti i ne bi je smjele podržati članice PIC-a.

Predstojeća odluka visokog predstavnika nastavlja logiku „konstitutivnih naroda“ i dodatno učvršćuje etničke podjele, umjesto da pomaže Bosni i Hercegovini da se kreće u pravcu demokratije građana s jednakim pravima i dostojanstvom – rekao je Pettigrew.

Dodaje da je neshvatljivo da bi visoki predstavnik iskoristio svoje bonske ovlasti da dodatno osnaži diskriminaciju, umjesto da podrži spomenute presude ESLJP-a u pogledu ostvarivanja jednakih prava.

“Odluka Schmidta u korist aparthejda podriva argumente Bosne i Hercegovine za članstvo u EU”, istakao je Pettigrew.

Narušavanje suvereniteta

On je naglasio da bi odluka o kojoj se već danima špekulira koristila separatističkim strankama, HDZ-u i SNSD-u, koje nastoje narušiti suverenitet Bosne i Hercegovine u interesu Hrvatske i Srbije.

“Njihovi čelnici pokušavaju blokirati funkcioniranje države i drsko nazivaju Bosnu i Hercegovinu propalom državom.

Užasnuti smo što se ove stranke i njihovi lideri sada nagrađuju. Riječ je o nesavjesnom činu popuštanja i ostvarivanja genocidnih ciljeva iz 90-ih.

Glavni izvor javne podrške odluci visokog predstavnika dolazi od čelnika u Hrvatskoj.

“Takvo miješanje u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine, posebno od strane vlade koja je proglašena krivom za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem uspostavljanja Herceg-Bosne kao dijela ‘Velike Hrvatske’, je naprosto neprihvatljivo”,  kazao je profesor Pettigrew. 

Komentariši