Bh. političari: Schmidt nagovijestio da neće mijenjati izborni zakon

Predsjednik SDA Izetbegović kazao da visoki predstavnik neće mijenjati izborni zakon bez konsultacija sa predstavnicima parlamentarnih stranaka.

Schmidt najavio nametanje promjena izbornog zakona (EPA)

25 Jul 2022

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Christian Schmidt neće nametnuti izmjene izbornog zakona bez konzultacija s predstavnicima političkih stranaka iz te zemlje, ustvrdili su u ponedjeljak čelnici vladajućih i opozicijskih bh. stranaka, prenosi agencija Hina.

Nakon što je pozvao članove svoje stranke da se pridruže protestima opozicije protiv nametanja izmjena izbornog zakona zakazanim za večernje sate pred Uredom visokog predstavnika (OHR) u Sarajevu, predsjednik SDA Bakir Izetbegović je na vanrednoj konferenciji za medije rekao kako je tokom dana telefonski kontaktirao Schmidta i preporučio mu da se ne upušta u nametanje odluke čiji je mogući sadržaj izazvao burna reagiranja i negodovanja.

Kazao je kako je Schmidtu prenio da bi na taj način ušao u političko minsko polje koje bi moglo narušiti autoritet visokog predstavnika, posebno stoga što je riječ o intervenciji u osjetljiva pitanja međunacionalnih odnosa. Dodao je kako „misli no nije siguran“ da su reforme kreirane u bliskoj saradnji s HDZ-om Hrvatske.

„Ono što sam od njega (Schmidta) postigao je odgovor da OHR neće donijeti odluku bez konsultacije s predstavnicima parlamentarnih stranaka”, kazao je Izetbegović koji sada očekuje da će svoje viđenje izborne reforme visoki predstavnik izložiti pred zastupnicima u Parlamentu bh. entiteta Federacije BiH, naročito ako već planira mijenjati entitetski Ustav.

Za svaki slučaj, kako je pojasnio, zamolio je ambasadora Turske u Upravom odboru Vijeća za provedbu mira (PIC) da ne podrži prijedlog promjena izbornog zakona u obliku u kojem se o njemu sada vode rasprave. Turska u PIC-u ujedno predstavlja Organizaciju islamske konferencije (OIC).

Nametanje kontraproduktivno

I predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić u odvojenoj je izjavi kazao kako je i on tokom dana od Schmidta dobio slična uvjeravanja.

„Schmidt je nagovijestio kako trenutno neće doći do nametanja novih izbornih pravila a da će se o izmjenama Izbornog zakona BiH razgovarati nakon izbora. Drago mi je da je Schmidt uvidio da je nametanje izmjena Izbornog zakona BiH u ovom trenutku kontraproduktivno”, kazao je Nikšić.

Za Izetbegovića je najveći problem to što bi se u OHR-ovom paketu mogućih izbornih reformi mogla naći odredba kojom se uvodi cenzus od tri posto po kantonima radi delegiranja zastupnika za federalni Dom naroda.

Čelnik SDA pridružio se onima koji tvrde da je to daljnja diskriminacija onih koji su na nekom dijelu teritorije BiH u manjini. Tvrdi i kako moguća nova rješenja za kvote zastupnika u nacionalnim klubovima koji mogu predlagati čelnike izvršne vlasti u Federaciji zapravo garantiraju “vječiti ekskluzivitet” HDZ-u BiH u predstavljanju Hrvata, što posljedično vodi ka nestanku multietničkih stranaka.

Izetbegović je na kraju potvrdio kako je SDA spremna zajedno s drugim bošnjačkim i građanskim strankama nastaviti s protestima sve dok u OHR-u ne odustanu od sadašnjih planova za izbornu reformu.

„Ako (Schmidt) nametne izmjene izbornog zakona prisilit će nas da radimo stvari koje nismo radili”, kazao je Izetbegović dodajući kako se nada da Bošnjaci neće biti dovedeni u tu poziciju jer će u protivnom biti “spremni na sve” kako bi probili blokade.IZVOR: AGENCIJE

Komentariši