Evropski parlament izglasao: Kandidatski status Ukrajini i Moldaviji

Evropski parlament izglasao: Kandidatski status Ukrajini i Moldaviji

Evropski parlament izglasao: Kandidatski status Ukrajini i Moldaviji

Foto: Vijesti.ba

Evropski parlament velikom većinom izglasao je odluku da se odmah odobri kandidatura članstvo u Evropskoj uniji dodijeli Ukrajini, Moldaviji, kao i Gruziji, kada tamošnja vlada ispuni određene uslove.

Za ovu odluku glasalo je 529 zastupnika u Evropskom parlamentu, a 45 je bilo protiv, dok ih je 14 bilo suzdržano. Odluku Evropskog parlamenta putem Twittera je saopćila Viola von Cramon.

– Historijski dan za Evropu. Evropski parlament je velikom većinom izglasao da se odmah odobri kandidatura Ukrajini i Moldaviji. I kada Vlada Gruzije ispuni kriterije njima također – napisala je Von Cramon.

Danas je u Briselu održan i samit EU – Zapadni Balkan, na kojem je 27 evropskih šefova država i vlada raspravljalo sa kolegama iz regiona o izazovima sa kojima se suočavaju, naročito u svjetlu ruske agresije na Ukrajinu.

Nakon samita, na Twitteru se oglasio Charles Michel, predsjednik Evropskog vijeća.

– EU treba zapadni Balkan, a zapadnom Balkanu je potrebna EU. Snažna podrška za ponovno pokretanje procesa integracije i unapređenje pristupanja.

U Sjevernoj Makedoniji se nastavlja rad na brzom pronalaženju obostrano prihvatljivog rješenja – napisao je Mišel na Twitteru.

(Vijesti.ba)

Komentariši