Ukrajinski ambasador u Njemačkoj: Steinmeier je povezan s Rusima

Njemački predsjednik je kroz desetljeća razvio paukovu mrežu kontakata u Rusiji, tvrdi Andrij Melnik.

Vladimir Putin i Frank-Walter Steinmeier tokom sastanka u Kremlju 25. oktobra 2017. (EPA)

03 Apr 2022

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier desetljećima je politički blizak Rusiji, izjavio je ukrajinski ambasador u Njemačkoj Andrij Melnik.

“Za Steinmeiera je odnos s Rusijom nešto fundamentalno, čak i sveto, štogod se dogodilo“, rekao je ambasador za njemačke novine Tagesspiegel, prenose Hina i dpa.

Ruski predsjednik Vladimir Putin vjeruje da ne postoji ukrajinska nacija, jezik, kultura, pa tako ni država, kazao je Melnik.

“Čini se da Steinmeier dijeli ideju da Ukrajinci nisu narod“, dodao je Melnik.

Njemačko-ruski interesi

Njemačka i dalje ima previše interesa u Rusiji, poput ovisnosti o plinu, nafti i uglju, a Steinmeier je djelomično kriv zbog odluka dok je bio ministar vanjskih poslova i potkancelar, tvrdi ukrajinski diplomata.

“Steinmeier je kroz desetljeća razvio paukovu mrežu kontakata u Rusiji. Mnogi ljudi koji su u vladajućoj koaliciji su isto dio nje.“

Melnik je pritom imenovao Jensa Plotnera, savjetnika za vanjsku politiku aktualnog kancelara Olafa Scholza, kao i Andreasa Michaelisa, državnog sekretara u Ministarstvu vanjskih poslova.

Među njima ima i važnih ambasadora, što “čini razliku“, upozorio je Melnik.

Melnik je nedavno bojkotirao koncert za solidarnost s Ukrajinom koji je organizirao Steinmeier, jer ga je smatrao jasnim signalom Moskvi da njemački predsjednik ne podliježe pritiscima.IZVOR: AGENCIJE


POVEZANE

VIŠE IZ RUBRIKE SVIJET

POPULARNO

Komentariši