PROF. SPAHIĆ: MIR JE MOGUĆ SAMO KROZ SLOBODU, BOSANCI I HERCEGOVCI SU JE SKUPO PLATILI

Amina Beso 02/04/2022

I ovog Ramazana, Hayat TV dočekala je svog posebnog gosta i u emisiju „Stil života u Islamu“. U prvoj Ramazanskoj noći govorili smo o slobodi.

Sloboda je zrak, ona je okvir, bez slobode nema vjere, nema kulture, nema etike.  Mir je moguć samo kroz slobodu, a sloboda je moguća samo kroz istinu.

  • Prvo što poslije čovjekovog stvaranja slijedi je darivanje slobode, da prihvati ili ne prihvati, a onda na slobodu ide objava, jer objava kaže da ima jedan zakon, jedna istina, jedan ustav, jedan Gospodar, iznad svakog pojedinca, iznad svakog roba ili plemena, a to je Božiji zakon koji dolazi u objavi“. – kazao je na početku razgovora prof.Mustafa ef. Spahić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Profesor nas je podsjetio i da je Islam  ustvari vjera slobode, uzmemo li u obzir da u Islamu Allah dž.š. ne dozvoljava da se bilo ko sili, jer je to stvar unutarnjeg osjećaja i srca, a danas Muslimanima nerijetko spočitavaju slobodu.

  • Vi možete ljude prisiljavati da rade to i to, ali oni nisu slobodni,  kao što je bilo u komunizmu, komunizam je  gradio pruge društveno korisnim radom, s pendrekom. Ne može niko osporiti da to nisu korisne stvari, da ne koriste ljudima, ali to nisu dobra djela. Koliku god nad ljudima imali ljudsku  moć, to je dresura i to je dresiranje ljudi, ali vi ne možete dresurom doći do onog što čovjeka iznutra potiče. To je namjera, to je želja, volja, ideja, misao “-kazao je prof.Spahić i dodao da se sve vrjednuje po nijjetu.

Sloboda je ono što nam niko neće pokloniti a Bosanci i Hercegovci svoju slobodu skupo su platili. Krvlju i životima.  Kada se branila BIH, kada se borilo za slobodu postojali su jasno određeni ciljevi, a ono čime se ponosi svaki pripadnik ARBIH jeste što su borbu vodili časno.  Tekst se nastavlja ispod oglasa

General ARBIH Fikret Muslimović sjetio se časnih ciljeva ARBIH ali i rahmetli prvog predsjednika RBIH Alije Izetbegovića.

  • Kontinuirano, a posbeno poslije drugog svjetskog rata stvaraju se iskrivljene predstave o Islamu, o Bošnjacima i Bošnjačkim prvacima predtsavljajući ih da su oni ti koji žele islamski poredak, što je apsolutna neistina. Osjećam se velikim poštovateljem ličnosti i djela Alije Izetbegovića, koga napadaju po tom pitanju. Da sam ja osjetio, da je on htio to što mu se imputira, ni ja ni mnogi drugi ne bismo pristali da budemo u stroju u kome je on na čelu. Nego smo i ja i mnogi drugi pristali jer smo bili uvjereni u univerzalne vrijednosti njegovih pogleda, političkih stavova i ljudske vrijednosti. On Bošnjacima nije tražio ništa više, nego što je želio Srbima i Hrvatima. Međutim oni koji ne žele BIH oni ne žele priznati tu istinu. Moramo apelirati, da znaju da nema naroda u svijetu, sa kojim se može ljepše i komotnije živjeti kao što su to Bošnjaci“-kazao je Muslimović.

O slobodi je večeras govorila i profesorica Emina Kečo- Isaković supruga Alije Isakovića. 

  • Za mene je sloboda da mogu da živim u demokraciji sretna. Nije sloboda samo da je dobijemo. Mnogi imaju slobodu ali nisu sretni. Ja sam obišla pola svijeta, ali malo je oavko lijepih zemalja. U ovoj zemlji je sada zadatak mladih da shvate da se u ovoj zemlji može jako lijepo živjeti. Ja sam kao mlada bila doktorant u Njemačkoj, nikada se ja tamo nisam osjećala kao što se ovdje osjećam. Službovala sam po Evropi, ali ja više volim sjediti sa ova dva gospodina , moja prijatelja, jer imamo nešto što nas veže. Mi imamo lijepu zemlju ali valja nam je uraditi i urediti da svi u njoj budemo slobodni.“-kazala je profesorica Kečo-Isaković.

Sjetila se i supruga Alije Isakovića. Alija Isaković je bio izuzetan pisasc. Čovjek koji je živio slobodno, i čvrsto se držao svojih principa. 

  • Moj suprug bio je slobodan ćovjek, čak me  pitao ako ga izbace s posla hoću li ga ja uzdržavati, a ja asistent na fakultetu. Tada je značilo da svako jegovo djelo može da ga izbaci s posla, ali on je pisao,  bio je u duši slobodan“- kazala je Kečo-Isaković.

Genral Muslimović kazao je da su i Alija Isaković i Alija Izetbegović u centar stavljali slobodu pojedinca, jer čovjek može da živi u društvu u kome su svi slobodni.

Pogledajte video OVDJE.

(Amina Bešo)

Komentariši