ZAIMOVIĆ ZA HAYAT: BUDŽETOM FBIH UJEDNAČIT ĆEMO DJEČIJI DOPLATAK U SVIM KANTONIMA, UZ RAST PENZIJA I POLJOPRIVREDNIH POTICAJA

Mirza Imamović 01/04/2022

Parlament FBiH izglasao je entitetski Budžet za 2022. godinu u iznosu od 5,6 milijardi KM.

U emisiji Sedam plus govorili smo o budžetskim planovima, izazovima i radu Parlamenta FBiH.Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naš gost je bio Mirsad Zaimović, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Zaimović ukazuje da je Budžet mogao biti usvojen ranije, ali se željelo izbjeći razmatranje po hitnoj proceduri.

  • Prije dva mjeseca smo imali uslove za usvajanje Budžeta po hitnoj proceduri. Međutim, mi smo ga vratili u redovnu proceduru kako bismo dobili kvalitetan dokument i u tome smo uspjeli. Planirano je da on bude razmatran sredinom marta, ali je zbog tehničkih razloga i kašnjenja njegovog dostavljanja u parlamentarnu proceduru od strane Vlade FBiH usvojen na posljednjoj martovskoj sjednici. Pojedini amandmani su bili prosto nerealni i služe za ubiranje političkih poena. Nije bilo suštinskih primjedbi koji bi ukazivali na manjkavosti Budžeta. Rast Budžeta ukazuje na porast BDP-a. Opozicija koristi priliku da kaže da je rast Budžeta vezan za rast cijena, odnosno povećanu potrošnju građana, što nije tačno. Onaj ko ima platu 1170 KM, od čega daje 170 KM za porez na dohodak, potrošit će onoliko koliko mu je na raspolaganju, odnosno ne može trošiti više od toga. Budžet je itekako razvojni, posebno u oblasti poticaja za poljoprivredu. Povratnici su također tretirani povoljnije sa novih 21 milion KM u odnosu na prošlu godinu. Tu je i Zakon o roditeljima njegovateljima koji će imati status zaposlenih i plate isplaćivane iz Budžeta. FBiH će također finansirati isplate jedinstvenih dječijih dodataka i naknada porodiljama. Robne rezerve će također biti povećane, uz, svakako, rast penzija – pojašnjava Zaimović.
  • Nije bilo potrebe za takvom diskusijom i neosnovanim optužbama opozicije. Premijer se prosto nije trebao baviti time, jer se radi o paušalnim i neutemeljenim izjavama opozicionih delegata – smatra Zaimović.

Najavio je da bi se Zakon o minimalnoj plati FBiH uskoro trebao naći na dnevnom redu.

  • Poslodavci su u situaciji da moraju dizati plate. Vlada je uredbom podigla minimalnu platu na 543 KM. Moramo biti vrlo oprezni kako ne bismo došli u situaciju da se ugase brojni obrti. Zato smo ostavili vremena Vladi da detaljnije reguliše minimalnu platu, kako bismo mogli imati potpun Zakon o minimalnoj plati na dnevnom redu. To je potrebno uskladiti sa Zakonom o porezu na dohodak, kako ne bismo opteretili radnike. Do sada smo u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta usvojili preko 160 zakona tokom tri godine, uprkos tome što se radi o najbrojnijem zakonodavnom organu u BiH, što ide u prilog zakonodavnoj efikasnosti – ističe Zaimović.

Ono što je pozitivna novost u Budžetu jeste ujednačavanje iznosa dječijeg doplatka u svim kantonima.

  • Prijedlog Zakona o materijalnoj podršci porodicama sa djecom je usvojen na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH u ponedjeljak. Sada je na potezu Dom naroda. Sredstva za njegovo provođenje će se osigurati u Budžetu FBiH. Cilj je ujednačavanje naknada za dječiji doplatak u iznosu od 102 KM od 1. jula ove godine. Naravno, iduće godine ćemo planirati veća sredstva. Moramo otkloniti razlike između kantona kada je u pitanju dječiji doplatak, jer u pojedinim ova naknada ne postoji ili je simboličnog iznosa, dok u drugim iznosi znatno više – kaže Zaimović.

Prema mišljenju Zaimovića, česte blokade zakona u Domu naroda Parlamenta FBiH ukazuju na otežavanje zakonodavne procedure isključivo zbog politikanstva.

  • Ovakvo uređenje usporava donošenje zakona. Imali smo slučaj da je Prijedlog Zakona o ograničenoj upotrebi duhana čekao godinu dana na usvajanje zbog pozivanja na vitalni nacionalni interes. Zaista je nejasno u čemu se taj vitalni nacionalni interes ogleda u tom zakonu. Veliki broj zakona čeka na usvajanje u Domu naroda upravo zbog neosnovanih blokada i opstrukcija. HDZ nije delegirao kandidate za predsjednika i potpredsjednike FBiH, onemogućivši imenovanje Vlade u skladu sa rezultatima Općih izbora 2018. godine. Olakšavajuće je to što je struktura većine slična onoj koja je pobijedila na tim izborima, ali je svakako trebalo implementirati izborne rezultate. Prema rezultatima izbora, HDZ je osvojio 18 posto glasova, a ima isti broj ministara kao probosanske stranke u Vijeću ministara BiH i Vladi FBiH. Onda se govori o nekakvoj majorizaciji. Niko ne spominje ugroženost Bošnjaka ili Bosanaca u tom kontekstu. Za kraj bih uputio čestitku povodom predstojećeg mubarek mjeseca riječima Ramazan šerif mubarek oslun, uz želju da iz ramazana izađemo bolji  – zaključio je Zaimović.

(Mirza Imamović)

Video pogledajte OVDJE.

Komentariši