U VISOKOM IDENTIFICIRANO 13 ŽRTAVA: AGRESORI SU UBIJALI I DJECU OD 8, 12, 14 GODINA

Admir Jamaković 01/04/2022

U prostorijama Javnog komunalnog poduzeća “Gradska groblja Visoko” danas je izvršena identifikacija 13 žrtava agresije na BiH, među kojima pet članova samo jedne porodice.

Radi se o žrtvama bošnjačke nacionalnosti koje su nestale 1993. godine na području sela Kratine, općina Vitez. Posmrtni ostaci ovih žrtava su 1998. godine ekshumirani na lokalitetu Međine kod Mostara.Tekst se nastavlja ispod oglasa

Identitet ovih žrtava je najprije utvrđen putem DNK metode da bi danas taj identitet potvrdili i članovi njihovih porodica.

Tako je u Visokom danas službeno identificirano pet članova porodice Salkić iz mjesta Nadioci kod Viteza. Članovi porodice su danas potvrdili identitet supružnika Emsada (1955.) i Nihade (1959.) te njihovo troje djece: Melise koja je u momentu smrti imala samo osam godina, Nermina koji je imao svega 12 godina te četrnaestogodišnjeg Senada.

Potvrđen je identitet i braće Ćerimić, također iz mjesta Nadioci kod Viteza, Edina rođenog 1976. godine i njegovog tri godine mlađeg brata Elvedina (1979).

Također su danas članovi porodica službeno identificirali i brata i sestru Salkić, Adisa i Adisu. Adis je imao svega petnaest godina kada je ubijen, dok je Adisa imala 12 godina.

Identificirani su i Osmančević Ramo, rođen 1914. godine u Busovači, Horo Semir rođen 1967. godine u Vitezu te Zatagić Amel, rođen 1975. godine u Busovači.

Svi članovi porodice Salkić te braća Ćerimić, u skladu sa željama njihovih porodica, bit će ukopani 7. maja u Šehidskom mezarju u Vitezu.

Komentariši