MINISTAR ODBRANE SIFET PODŽIĆ OTKRIVA : UŠLI SMO U TRAG TAJNIM SPISJKOVIMA MUP-A RS O VOJNICIMA ORUŽANIH SNAGA

Uprkos svim izazovima, Oružane snage BiH nastavljaju uspješno funkcionisati. O ulaganjima u oblast odbrane, političkim blokadama i opstrukcijama, te refleksiji ukrajinskog rata na BiH razgovarali smo u emisiji Sedam plus.

Naš gost je bio Sifet Podžić, ministar odbrane BiH.

Ističe da je glavni problem u radu Oružanih snaga BiH nemogućnost kapitalnih ulaganja zbog nedonošenja državnog Budžeta.

 • Od preuzimanja dužnosti ministra živimo u situaciji privremenog finansiranja. S obzirom na sve okolnosti, zadovoljan sam našim djelovanjem u nepovoljnim uslovima. Onemogućeni smo u ulaganjima u kapacitete Oružanih snaga BiH. Naši zaposlenici imaju veoma niske plate, zabrinuti su za svoje porodice i to su realni problemi sa kojima se susrećemo. Ljudi su opterećeni pitanjem egzistencije, a ne politikanstvom. Dodik je svojevremeno zastupao demilitarizaciju BiH, pa je onda mijenjao svoju politiku prema NATO-u zavisno od odluke do odluke. Odluke o pitanjima odbrane mogu se donositi isključivo u Parlamentarnoj skupštini BiH, a ne na sjednicama NSRS. Pesimističan sam kada se radi o djelovanju pravosuđa u procesuiranju visoke korupcije i neustavnog djelovanja. Nisam uvjeren da će doći do konkretnih rezultata. To je trenutno najveća smetnja u funkcionisanju BiH – smatra Podžić.
 • U kontekstu ruske agresije na Ukrajinu, Podžić nije uvjeren da se takvo nešto može desiti u BiH.
  • Ne slažem se da je sigurnost u BiH na zavidnom nivou. Naprotiv, ona je narušena i moramo osigurati funkcionisanje države kroz deblokadu rada državnih institucija. Nadam se da će mnogi shvatiti kako je sigurnost prioritet broj jedan, što dokazuje i Ukrajina. Ne vjerujem da će se taj rat preliti na Balkan zbog prisustva NATO-a na ovom području. Morat ćemo ubuduće drugačije poredati stvari. Putin nije računao na ovakav otpor Ukrajinaca, baš kao ni u Gruziji 2008. godine. Zahvaljujući uspješnoj odbrani Ukrajine, mi se možemo mirnije ponašati. EU mora prihvatiti da nikada nije izgradila efikasnu sigurnosnu politiku. Putin ih je do određene mjere probudio, ali nisam siguran da li su dovoljno osviješteni – kaže Podžić.
  Izjavu ruskog ambasadora u BiH Igora Kalabuhova da će Rusija reagovati u slučaju konkretnih aktivnosti na putu NATO članstva BiH Podžić ocjenjuje nediplomatskom.
  • On je prvo morao proučiti Bečku konvenciju o diplomatskim odnosima kako bi znao šta u zemlji domaćina može reći. Kalabuhov se sigurno neće pitati da li će BiH biti punopravna članica NATO-a ili ne – ističe Podžić.
  Dodikovo saboritanje angažmana helikoptera Oružanih snaga BiH na gašenju požara je krajnje nejasno.
  • Neshvatljivo je takvo ponašanje kada imate spremne ljude i resurse na raspolaganju. Kako neko može dopustiti da se uništavaju prirodne ljepote, zaista je nejasno. Mi kroz Operativni centar sve informacije o požarima i potrebi angažmana helikoptera prosljeđujemo Predsjedništvu BiH. Pitanje je da li smo prilikom usvajanja Zakona o odbrani BiH trebali propisati obavezu da o angažovanju helikoptera odlučuje Predsjedništvo BiH svojom saglasnošću. Mislim da je to trebalo biti prepušteno komandi Oružanih snaga BiH – mišljenja je Podžić.
  Govoreći o tajnim spiskovima koje je MUP RS sačinjavao o određenim pripadnicimaOružanih snaga BiH, Podžić ističe da su osujećeni.
  • Takva komunikacija me začudila, s obzirom na to da imamo veoma dobru saradnju sa entitetskim i kantonalnim MUP-ovima. Zatražio sam provjeru razloga tih poziva od strane nadležnih agencija. Da ne bih ugrozio taj postupak, neću iznositi detaljnije informacije. Poslije moje reakcije nije bilo novih popisivanja. Može postojati krivična odgovornost ako je ta aktivnost provođena iz razloga koji je protivan Zakonu o odbrani BiH. Kada je u pitanju naoružavanje Srbije, ona načelno ima neutralan vojni stav. No, to je veoma teško održati u ovakvim okolnostima, što pokazuju primjeri Švedske i Finske koje su pokrenule aktivnosti ka članstvu u NATO. Srbija mora odlučiti na kojoj će stolici sjediti. Naravno, uvijek treba biti oprezan, ali prednost dajem razvijanju dobrosusjedskih odnosa – naglašava Podžić.
  • U dodatnom prisustvu snaga EUFOR-a u BiH vidi dobar signal.
   • BiH je u prelaznom periodu integracija u EU i NATO. Aktivno radimo na tom putu. To su naši ključni vanjskopolitički ciljevi. Pohvalno je što se EUFOR odlučio na pojačano prisustvo u BiH. U stalnom smo kontaktu i međusobno sarađujemo. To je preventivna procjena EUFOR-a i NATO saveza, što bih pozdravio i ocijenio kao dobro – poručio je Podžić.
   Funkcionisanje Vijeća ministara BiH svjesno opstruiraju političke snage iz manjeg bh. entiteta kroz politiku ucjena.
   • Nisam zadovoljan radom Vijeća ministara BiH. Tri tačke dnevnog reda sam još u decembru uputio da se razmatraju po hitnom postupku u interesu Oružanih snaga BiH. Na to mi je predsjedavajući Tegeltija tokom jučerašnje sjednice odgovorio uslovljavanjem i trgovinom ustupcima. Zbog toga ključne teme nisu na razmatranju Vijeća ministara BiH. Do promjena na Općima izborima u oktobru mora doći, jer ovakav način vladavine nije održiv. Tome doprinosi i međunarodna zajednica blagim diplomatskim pristupom koje izbjegava navesti konkretne krivce koji blokiraju funkcionisanje institucija BiH – zaključio je Podžić.
   • (Hayat)

Komentariši