“Kap moje krvi poteče, i Bosna ne presuši…” – Ovog vikenda u Oslobođenju Specijal “30 Godina”

"Kap moje krvi poteče, i Bosna ne presuši..." - Ovog vikenda u Oslobođenju Specijal "30 Godina"

Foto: Oslobođenje

Na 88 stranica podsjećamo na sve one dane neizvjesnosti, patnje i stradanja, ali i na načine odbrane, nesalomljivog duha i doprinosa Bosanaca i Hercegovaca u odbrani naše zemlje.

April je mjesec koji u BiH već 30 godina ima posebnu težinu. Nakon početka ratnih dešavanja u Ukrajini čini se da smo možda više nego ikada svjesni značaja mira u našoj zemlji. Prošlo je 30 godina, no sjećanja su živa, a mnoge ratne rane i dalje otvorene. Upravo zbog toga treba da cijenimo mir jer smo ga krvavo stekli, a kako se naša zemlja suočavala sa ratnim tragedijama i nedaćama, koliko su nadljudski napori napaćenog stanovništva dali doprinos opstanku ove držvave podsjećamo se ovog vikenda uz Oslobođenje i Specijal “30 godina”.

“Kap moje krvi poteče, i Bosna ne presuši” – natpis je na mostu Suade Dilberović i Olge Sučić koji najbolje oslikava borbu i odbranu od agresije u tim teškim vremenima, a o novim pričama koje danas pišemo na tom mostu, pročitajte u tekstu “Zar je ovo Sarajevo?” Ovaj tekst samo je jedan od mnogobrojnih u kojima se prisjećamo hrabre odbrane od agresije. Na 88 stranica podsjećamo na sve one dane neizvjesnosti, patnje i stradanja, ali i na načine odbrane, nesalomljivog duha i doprinosa Bosanaca i Hercegovaca u odbrani naše zemlje.

Pored opsade Sarajeva koja je svakako simbol stradanja glavnog grada nezavisne države, ovim Specijalom podsjećamo i na opsadu Bihaća, Goražda, herojsku borbu Tuzle i okolnih naselja, Olovske Luke, Brčkoga, odbranu Vlašića, stradanje Mostara i Hercegovine…

U Specijalu izdvajamo naslovne stranice Oslobođenja koje je svakodnevno pratilo i izvještavalo o dešavanjima tih ratnih godina, za šta je i nagrađeno sa više od 60 međunarodnih priznanja. Također, donosimo priče o preživljavanju, bolu, razaranju ali i novim nadama. Dino Mustafić nam piše o umjetnosti za život i teatru pod opsadom, Roy Gutman o važnosti utvrđivanja temeljne istine u reporterskom poslu, a Ron Haviv ukazuje na sličnosti početka rata u Ukrajni sa dešavanjima na našim prostorima tog Aprila 1992. godine.

Priče o herojskim gradovima poput Maglaja, koji nikad nije pao jer su ga održavali patriotizam i ljubav prema državi, ili o Goraždu, čudu na drini, Kozarcu, nekadašnjem simbolu stradanja a danas simbolu uspjeha. Također tu su i priče o 1.201 danu opsade Bihaća, danu kada je spašena Tuzla, a sa njom i duh Bosne i Hercegovine kao i mnoge druge priče o hrabrosti građana diljem BiH. 30 Bosanaca i Hercegovaca će sa nama podijeliti svoja sjećanja na prve dane suočavanja sa ratom, a sa ponosom se prisjećamo i  slavnih dana nastajanja Armije Bosne i Hercegovine, kao simbola otpora i jedne velike pobjede nad zlom uprkos embargu ali i svim okolnostima i tragičnim izgledima.

Ovog vikenda u Oslobođenju! – “30 godina”


(Vijesti.ba)

Komentariši