EFENDIJA CERIĆ ZA HAYAT: RAMAZAN NAS TREBA OSLOBODITI PRLJAVŠTINE I OPLEMENITI DUŠU

Mirza Imamović 01/04/2022

Muslimani širom svijeta otvaraju vrata svojih srca i domova kako bi dočekali najdražeg gosta – mjesec ramazan.

O najodabranijem mjesecu u islamu razgovarali smo u večerašnjem izdanju emisije Sedam plus na Hayat TV sa Mustafom efendijom Cerićem, bivšim reisul-ulemom Islamske zajednice u BiH.Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na početku razgovora efendija Cerić se osvrnuo na značaj mubarek mjeseca ramazana za muslimane.

  • Čestitao bih svim muslimanima u domovini, dijaspori i svijetu Ramazan šerif mubarek oslun, uz dovu da ovaj mjesec ispostimo onako kako će Allah dž.š. biti zadovoljan nama. Kao što imamo sedmični odmor tokom radne sedmice, to je kod nas petak, dan džuma namaza. Naše komšije Jevreji imaju sabat, a kršćani nedjelju. Mjesec ramazan se može porediti sa danima odmora. To je odmor tijela kako bismo se posvetili duši. Mi nismo ono što jesmo po našem tijelu, već smo insani po četiri stvari: duhu, duši, srcu i umu. Allah dž.š. svakom insanu je udahnuo dušu. Razumu je potrebno srce. Zbog toga smo insani po prirodi. Post je propisan nama kao što je bio propisan i onima prije nas. Razlog zašto je Allah dž.š. propisao post jeste naša zaštita od grijeha i prljavštine, uz oplemenjivanje našeg razuma – kazao je efendija Cerić.

Dodaje da na nas ramazan treba podstaći na izbjegavanje svega što je zabranjeno.

  • Post je ibadet svakog pojedinca. Zato se u hadisu Božijeg Poslanika kaže: “Post je ibadet koji će Allah dž.š. posebno nagraditi”. Nema vrijednosti nagrade na ovom svijetu koja se može porediti za nagradom za post, jer je to tajni ibadet za koji zna samo Allah dž.š. U ovih 30 dana svako od nas se treba posvetiti sebi i svesti račun prema Stvoritelju kroz suzdržavanje od ružnog govora, mirisa i gledanja onog što je zabranjeno. Ramzan nije samo odricanje od jela i pića, kao što se to često potencira, već oplemenjivanje duše – poručuje efendija Cerić.

Efendija Cerić je posebno naglasio važnost potrebe da Bošnjaci pokažu svijest o trenutku u kojem se nalazimo.

  • Ramazan treba da nas Bošnjake otrijezni u smislu aktuelnih dešavanja u svijetu. U aprilu obilježavamo 30 godina od početka opsade Sarajeva. Neshvatljivo je zašto nije podignuta nijedna optužnica za granatiranje i snajperisanje glavnog grada. Postoje imena i prezimena snajperista koji su ubijali Sarajlije, žene, djecu. Nakon Srebrenice se stalno ponavljalo da se nikad više ne smiju ponoviti zločini, pa uprkos tome opet imamo opsadu Kijeva i ubijanje Ukrajinaca. Zato pozivam Bošnjake da tokom ovog ramazana uče dovu da zaslužimo Allahovu dž.š. milost i zaštitu, jer ništa ne može promijeniti sudbinu osim dove. Postoje dvije vrste sudbina – odgođena i vječna. Odgođenu sudbinu je moguće promijeniti upravo dovom. Tada Allah dž.š. melecima kaže da izbrišu zapisanu sudbinu onog koji se dovom obraća Stvoritelju – naglašava efendija Cerić.

Komentarišući aktuelnu političku situaciju u BiH, efendija Cerić je kazao da možemo očekivati učestalije islamofobne izjave i napade.

  • Nismo sigurni zbog toga što su oni koji su svjedočili genocidu ponovo na vlasti, pa se takmiče ko će više negirati genocid – Dodik, Zagreb ili Beograd. Dodik daleko prednjači u tome. NATO i EU ne uvode sankcije Dodiku uprkos svim potezima i izjavama. Nas naziva muslimanima, što je Božije određenje u Kur’anu. On nesvjesno izvršava Božiju naredbu, jer svaki put svojim izjavama svjedoči da smo mi muslimani. Naravno da smo muslimani. On to govori za zlom namjerom, jasno nam je svima. Time poziva islamofobe u Evropi da upiru prstom u Bošnjake. Mi moramo da se zbližimo, da kao narod pokažemo jedinstvo i čuvamo porodicu. Želim da ovaj ramazan ispostimo u zdravlju – zaključio je efendija Cerić.

(Mirza Imamović)

Video pogledajte i OVDJE.

Komentariši