Dužnosnica Pentagona: Srbiji nije interes partnerstvo sa vojskom koja trpi neuspjehe

Laura Cooper je rekla da Rusija podstiče podjele na Zapadnom Balkanu, ali da SAD prati sigurnosnu situaciju.

Laura Cooper je zamjenica pomoćnika američkog sekretara za odbranu zadužena za Rusiju, Ukrajinu i Euroaziju (EPA)

02 Apr 2022

Nastavi li Srbija vojnu saradnju sa Rusijom, Sjedinjene Američke Države imaju „jasne posljedice po zemlje širom svijeta koje žele da kupuju rusku vojnu opremu“, rekla je u intervjuu za Glas Amerike Laura Cooper, zamjenica pomoćnika američkog sekretara za odbranu zadužena za Rusiju, Ukrajinu i Euroaziju.

„To je zakon CATSA – odnosno suprostavljanje američkim protivnicima kroz sankcije“, dodala je.

Cooper kaže da SDA uvijek prati sigurnosnu situaciju na Zapadnom Balkanu, i posvećena je održavanju jakih partnerstava širom regije, uključujući Srbiju i Bosnu i Hercegovinu. Svjesni su „da je Rusija u prošlosti pokušavala da se miješa i podstiče tenzije u regiji“, a „vidimo da se to nastavlja do danas“.

Kako je rekla, Rusija ima brojne taktike koje može ponovo da upotrijebi kako bi destabilizirala regiju. To uključuje „cyber miješanje“, „zatim manipulisanje informacionim prostorom što je i dalje prisutno“.

„Mogu da instrumentalizuju korupciju, koja naročito ima korozivno dejstvo u regiji“, rekla je Cooper.

„I naravno mogu da upotrijebe prodaju oružja, vojnih resursa kao sredstvo uticaja. Činjenica da im vojna oprema ne daje tako dobre rezultate u Ukrajini, možda će ovo poslednje sredstvo učiniti manje moćnim, ali bi svakako mogli da ponovo da pribjegnu bilo kojoj od gore navedenih taktika“, rekla je Cooper, dodajući da Srbiji u svakom slučaju nije u interesu „da bude partneri vojsci koja brutalno napada stanovništvo, bombarduje civile“.

„I iskreno, nije u interesu Srbije da bude partner sa vojskom koja trpi tako očigledne neuspjehe na ratištu, sa tako nevjerovatno niskim moralom, vojska čije vođe ne vjeruju svojim vojnicima, gdje se oprema kvari“.

‘Svrstavanje na stranu mira i međunarodnog prava’

„Pretpostavila bih da bi Srbija donijela najsmisleniju odluku u kontekstu budućih vojnih odnosa i kapaciteta po kojoj je besmisleno imati Rusiju kao dobrog partnera“, rekla je Cooper, ocijenivši kao pozitivan znak što se Srbija svrstala uz sve zemlje svijeta, osim pet, kada je riječ o rezoluciji Generalne skupštine UN-a kojom se osuđuje napad Rusije na Ukrajinu.

„Ovo je trenutak kada su zemlje širom svijeta, čak i one koje su bile historijski neutralne, odlučile da treba da se svrstaju za međunarodno pravo i mir i ustanu u odbranu principa suvereniteta. Vidjeli smo da čak i neke neutralne zemlje pružaju pomoć Ukrajini u ofanzivnom oružju. Tako da svakako vjerujemo da je ovo historijski trenutak i nastavit ćemo da radimo na pozitivnijem odnosu sa Srbijom“.

Na konstataciju da pojedini građani u Srbiji podržavaju Rusiju, zbog NATO-ove intervencije u Srbiji 1999. godine, Cooper je rekla da se NATO-ova intervencija u Srbiji 90-ih i ruska invazija na Ukrajinu sada ne može izjednačavati.

„Ono što sad vidite je da je velika sila odlučila da napadne demokratski izabranu vladu bez ikakvog povoda i pokušava da okupira značajne dijelove te zemlje, dok bombarduje civilno stanovništvo i ometa isporuku humanitarne pomoći“, rekla je Cooper.

„Aposolutno nije jednako. I siguran sam da narod Srbije može svojim očima da posmatra narod Ukrajine i da razumije sa kakvom se razaranjem suočava i da želi da ga podrži“.

Cooper je rekla da Rusija uvijek pokušava da izazove podjele među saveznicima u NATO-u, posebno u regiji Zapadnog Balkana, no odbacila je zabrinutosti da bi moglo doći do bilo kakvog potencijalnog curenja obavještajnih podataka iz Crne Gore, koja je također članica NATO-a.IZVOR: AGENCIJE


POVEZANE

VIŠE IZ RUBRIKE BALKAN

POPULARNO

Komentariši