Begova džamija puna vjernika: Prva teravija bez restrikcija zbog korone (FOTO)

Autor:Maja Beker 01. apr. 2022

Izvor: Foto: F.Z./N1

U sarajevskim džamija večeras je klanjana prva teravija u sklopu svetog mjeseca ramazana. Muslimani od subotnjeg jutra započinju jednomjesečni post. Kao i većina islamskih propisa, post je naređen poslije Hidžre, u Medini.Izvor: Foto: F.Z./N1Izvor: Foto: F.Z./N1Izvor: Foto: F.Z./N1Izvor: Foto: F.Z./N1Izvor: Foto: F.Z./N1Izvor: Foto: F.Z./N1Izvor: Foto: F.Z./N1Izvor: Foto: F.Z./N1Izvor: Foto: F.Z./N1Izvor: Foto: F.Z./N1Izvor: Foto: F.Z./N1Izvor: Foto: F.Z./N1Izvor: Foto: F.Z./N1Izvor: Foto: F.Z./N1Izvor: Foto: F.Z./N1Izvor: Foto: F.Z./N1Izvor: Foto: F.Z./N1Izvor: Foto: F.Z./N1Izvor: Foto: F.Z./N1Izvor: Foto: F.Z./N1Izvor: Foto: F.Z./N1Izvor: Foto: F.Z./N1Izvor: Foto: F.Z./N1Izvor: Foto: F.Z./N1Izvor: Foto: F.Z./N1Izvor: Foto: F.Z./N1Izvor: Foto: F.Z./N1Izvor: Foto: F.Z./N1Izvor: Foto: F.Z./N1Izvor: Foto: F.Z./N1

Foto: F.Z./N1

Veliki broj vjernika večeras je klanjao teravih namaz u Gazi Husrev-begovoj džamiji (Begovoj džamiji), a predvodio ga je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini  Husein-ef. Kavazović. Vjernici su klanjali i u dvorištu džamije.

Ovo je prvi ramazan koji se održava bez restrikcija koje su bile na snazi dvije godine zbog pandemije koronavirusa.

Postači post započinju ujutro u 4:40 sati, a iftare u 19:20 sati. Vaktiju možete pronaći ovdje.

“Ramazan je najsvetiji i najvažniji mjesec za muslimane širom svijeta, pa i za one koji vijekovima žive u Bosni i Hercegovini i čuvaju ramazansku tradiciju. Riječ ramazan  spominje se samo  jedanput u Kur’anu, u suri El-Bekare, 185  ajet: Ramazan je onaj mjesec u kojem je spušten Kur'an, kao uputa ljudima s jasnim oznakama Pravoga puta i istinskoga razlučivanja”, navode iz Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

Podsjetimo, pucanj iz topa sa sarajevske Žute tabije, ali i drugih mjesta širom BiH, večeras je označen početak ramazana.

Reis Kavazović ranije je uputio ramazansku poruku svim vjernicima.

Komentariši