Abdulah Sidran: Konstitutivni narodi su podvala i prevara za likvidaciju bosanske države

Abdulah Sidran, Bosnian poet, 1997, Stock Photo, Picture And Rights Managed  Image. Pic. A35-241888 | agefotostock

Abdulah Sidran: Konstitutivni narodi su podvala i prevara za likvidaciju bosanske države

Ne može se narod dijeliti na one koji imaju veća prava od drugihhttps:

Abdulah Sidran je u Pressingu na N1 kazao da je “rak rana svih naših rana” podvala o konstitutivnim narodima, i da tako nešto ne postoji na svijetu.

“Ne može se jedan narod dijeliti na one koji imaju veća prava od drugih. To je podvala u prevodu engleskog termina u Dejtonu. Jedno je biti konstitutivni, a drugo je konstitutentan kako piše. To znači jedan od činitelja. Ovdje je napravljeno kao da oni konstituišu državu Bosnu. To je podvala koja ide segregaciji, rasizmu…”, rekao je Sidran.

On je istakao to da ako su ti narodi koji su konstitutiuvni – onda je BiH nastala u Dejtonu, sa entitetima.

“To je podvala i prevara koja služi likvidaciji bosanske države, koja je stara preko 1.000 godina. To nisam izmislio”, istakao je Sidran.

“Ako ovi nevaljalci ponižavaju BiH, lažući o svojoj ugroženosti, bezočno lažući. Konstituirati, podići zemlju, unaprijediti, pa koliko je doprinosa konstituciji dao jedan Emerik Blum. jevrejin. On danas ne bi mogao ni na kakvu listu, a stvorio je gradove, luke, gigantska preduzeća, genije. Ne samo Blum. Mnogo je divnih ljudi, arhitektura Sarajeva – koliko je tu Čeha, Slovenaca, e ni oni nisu konstitutivni, a konstituisali Sarajevo. To je razbojnička ideja, ali u karajnjoj konsekvenci iz idiotskog pojma suživota. odvojenog života. To je segregacija, diskriminacija, dvije škole pod jednim krovom… Konsekvenca krajnja je ono što znamo pod pojmom fašizam”, naveo je Sidran.

On je rekao da je kivan na ovdašnje intelektualne snage koje nisu u stanju pronaći formu u kojoj bi naveli međunarodnu zajednicu da reaguje.

“Svijet nam neće pomoći dok ga ne ispritiskamo, a imamo i inerciju akademske zajednice”, kazao je Sidran.

Komentariši