U Dohi izvučene grupe Svjetskog prvenstva 2022. u fudbalu

Hrvatska će igrati u grupi sa Belgijom, a Srbija sa Brazilom, dok je žrijeb spojio dva bivša svjetska prvaka, Španiju i Njemačku.

Ovo je bio prvi žrijeb SP-a na kojem nisu poznati svi sudionici (Al Jazeera)

01 Apr 2022

Hrvatska nogometna reprezentacija igrat će u grupi F Svjetskog prvenstva 2022 u Kataru zajedno sa selekcijama Belgije, Maroka i Kanade, odlučio je u petak ždrijeb u Dohi, dok će selekcija Srbija prolaz u drugi krug tražiti u grupi G, gdje su još Brazil, Švicarska i Kamerun.

Najozbiljniji protivnik branitelja naslova Francuske u grupnoj fazi bit će Danska, a žrijeb je u grupi E spojio bivše svjetske prvake Španiju i Njemačku.

Svjetsko prvenstvo počinje 21. novembra susretom Katara i Ekvadora, igrat će se na osam stadiona u pet katarskih gradova – Dohi, Lusailu, Al-Wakrahu, Al-Rayyanu i Al-Khoru, a finalna utakmica je na rasporedu 18. decembra.

To će biti drugo Svjetsko prvenstvo na azijskom kontinentu nakon onog u Južnoj Koreji i Japanu 2002., a prvo u arapskom svijetu te posljednje izdanje Svjetskog prvenstva na kojem nastupaju 32 reprezentacije jer će se broj sudionika povećati na SP 2026 na 48.

Svjetsko prvenstvo održat će se od kraja novembra do sredine decembra (Al Jazeera)

Zbog izuzetno visokih temperatura u Kataru tokom ljetnih mjeseci, ovo Svjetsko prvenstvo održat će se od kraja novembra do sredine decembra, što ga time čini prvim mundijalom u historiji koje se neće održati u maju, junu ili jullu.

Također, ovo je bio i prvi žrijeb SP-a na kojem nisu poznati svi sudionici s obzirom da se još traže tri reprezentacije, koje moraju u junu izboriti plasman kroz dodatne kvalifikacije.

Za ta tri mjesta bore se Škotska, Ukrajina, Vels, Peru, Australija, UAE, Kostarika i Novi Zeland.

Sastav grupa

GRUPA A: Katar, Ekvador, Senegal, Holandija.

GRUPA B: Engleska, Iran, SAD, Ukrajina/Vels/Škotska.

GRUPA C: Argentina, Saudijska Arabija, Meksiko, Poljska.

GRUPA D: Francuska, UAE/Australija/Peru, Danska, Tunis.

GRUPE E: Španija, Kostarika/Novi Zeland, Njemačka, Japan.

GRUPA F: Belgija, Kanada, Maroko, Hrvatska.

GRUPA G: Brazil, Srbija, Švicarska, Kamerun.

GRUPA H: Portugal, Gana, Urugvaj, Južna Koreja.

Komentariši