‘Time’: Šta je potrebno Ukrajini da dobije rat?

Ako SAD i zapadni partneri mogu povećati – i održati – vojnu pomoć Ukrajini na duži rok, Moskva bi na kraju mogla izgubiti rat, piše u analizi američkog magazina.

Primjeri oružja i sistema koji su potrebni Ukrajini uključuju sisteme protivtenkovskog oružja, naoružane bespilotne letjelice, raketni sisteme zemlja-zrak i protivbrodske rakete (Reuters)

01 Apr 2022

Dok se ruske snage suočavaju s jakim otporom u Ukrajini, ruski predsjednik Vladimir Putin pokušava preokreneti tok rata kroz dugu i brutalnu vojnu kampanju. Ali, ako Sjedinjene Američke Države i njihovi zapadni partneri mogu povećati – i održati – vojnu pomoć Ukrajini na duži rok, Moskva bi na kraju mogla izgubiti rat – što je bio gotovo nezamisliv ishod prije nekoliko sedmica. Ekonomski i diplomatski koraci su važni, ali vojna pomoć je ključna, piše u analizi magazina Time.

Ruska vojska se suočava s onim što je kineski revolucionar Mao Zedong nazvao “narodnim ratom”. Kao što je Mao napisao u svojoj knjizi O dugotrajnom ratu, “najbogatiji izvor moći za vođenje rata leži u masama ljudi”. Mao je tvrdio da će u dobro organiziranom naporu otpora snaga invazije “biti okružena stotinama miliona naših ljudi koji stoje uspravno… i on će biti spaljen do smrti”. Dok je Mao govorio o kineskom ratu protiv invazijskih japanskih snaga 1930-ih, ovo mi lako mogao biti opis situacije u Ukrajini.

Ruske snage suočile su se s jakim otporom konvencionalnih ukrajinskih snaga i stanovništva koje se mobiliziralo protiv okupatorske vojske. Prema procjenama SAD-a i NATO-a, ruska vojska je izgubila između 10.000 i 15.000 vojnika, a ukupno između 30.000 i 40.000 žrtava (koje uključuju ranjene, zarobljene, ubijene i nestale vojnike) od ukrajinskih snaga opremljenih protuavionskim sistemima Stinger, protutenkovskim sistemima Javelin, bespilotnim letjelicama Bayraktar TB2 i drugog smrtonosnog oružja i sistema, od kojih su mnoga poslana sa Zapada.

Putin ima mnogo toga da izgubi

Ipak, Putin ostaje posvećen vođenju kampanje uništenja u Ukrajini. Ruska vojska je opustošila nekoliko ukrajinskih gradova artiljerijskim baražima, vođenim i nevođenim projektilima lansiranim iz aviona, krstarećim raketama dugog dometa sa pomorskih brodova i hipersoničnim projektilima. Putin pokušava preokrenuti tok rata u korist Moskve, kao što je to učinio u Siriji 2015. i Čečeniji 1999. godine – uprkos nepovoljnim počecima.

Ruska vojska je u oba slučaja ostvarila pobjede. Moskva je imala koristi od uvedenih zabrana dotoka oružja i materijala pobunjeničkim borcima, od preplašenog lokalnog stanovništva i efikasne informativne operacije koje su upotpunile nemilosrdnu vojnu kampanju. Ali, Moskvi danas nedostaju svi ovi uslovi u Ukrajini.

Ruska vojska nije uspjela spriječiti stalni dotok oružja i materijala koji ulazi u zemlju, nije uspjela zastrašiti Ukrajince i gubi rat informacijama. Putin sada ima mnogo toga izgubiti u Ukrajini – uključujući svoje naslijeđe – ukoliko ne uspije preokrenuti tok rata. Toliko je toga sada na kocki za Putina – s vojskom koja trpi zapanjujuće žrtve, ekonomijom u rasulu, a njegova zemlja biva sve više izolirana od Zapada – da će vjerovatno nastaviti eskalirati rat, piše u analizi.

Ali, Moskva može izgubiti rat ako SAD i njeni zapadni partneri budu u stanju povećati broj i vrstu oružja za Ukrajinu tokom dužeg perioda. Ekonomski i diplomatski koraci će biti efikasni samo ako Ukrajina može zadržati rusku vojsku na bojnom polju.

Zalihe ukrajinske vojske su više puta dolazile na nizak nivo – i to će se nastaviti dešavati tokom rata. “U početku nismo imali dovoljno “, rekao je Vadim Pristaiko, ukrajinski ambasador u Velikoj Britaniji, krajem marta. “Ponestajanje oružja će se vidjeti u sedmici koja dolazi.”

Oružje koje je potrebno Ukrajini

Kontinuirana podrška SAD-a i Zapada ključna je za Ukrajinu kako bi spriječila ruske snage da zauzmu i zadrže teritoriju. Teritorijalna kontrola je ključna. Ukrajinske snage su zaustavile rusko napredovanje oko Kijeva, Harkova i nekih drugih gradova. Ali, Rusi su zauzeli ograničenu teritoriju u sjevernoj, istočnoj i južnoj Ukrajini, uključujući područja oko Hersona, Mariupolja, Luganska i Donjecka. Zapadna vojna pomoć je ključna za pomoć Ukrajini da potisne ruske snage na bojnom polju i poveća ruske troškove u krvi i novcu.

Primjeri oružja i sistema koji su potrebni Ukrajini uključuju sisteme protutenkovskog oružja, naoružane bespilotne letjelice, raketni sisteme zemlja-zrak i protubrodske rakete. Ukrajini bi dobrodošli i dodatni raketni sistemi zemlja-zrak dugog dometa S-300 za gađanje ruskih aviona, koje bi mogle obezbijede Slovačka, Bugarska i Grčka. SAD i NATO bi, također, trebali obezbijediti borbene avione, jurišne helikoptere i druge platforme višeg ranga ako Rusija nastavi eskalirati rat.

Ukrajina je idealna zemlja za podršku kontinuiranoj kampanji protiv ruskih snaga. Ukrajina dijeli granicu dugu 1.150 kilometara s Poljskom, Slovačkom, Mađarskom i Rumunijom, gdje Zapad može i dalje unositi oružje i drugi materijal. Rusiji nedostaju kopnene snage da efikasno zaustave te linije, a raketni udari Moskve u zapadnoj Ukrajini nisu uspjeli zaustaviti dotok.

Ipak, najgore vjerovatno tek dolazi. SAD se mora pripremiti za rusku eskalaciju, uključujući više napada na linije snabdijevanja u zapadnoj Ukrajini, češće gađanje civilnog stanovništva, upotrebu hemijskog oružja i drugog oružja za masovno uništenje te moguće napade na zemlje poput Poljske koje su ključne za dotok naoružanje. Ali, SAD i njihovi partneri ne mogu se zastrašiti nijednom Putinovom akcijom i usporiti protok oružja i materijala.IZVOR: AGENCIJE


POVEZANE

VIŠE IZ RUBRIKE SVIJET

POPULARNO

Komentariši