Operacija ‘Ahil’: Balkanskim mafijašima 111 godina zatvora

Dosadašnja istraga daje samo mali uvid u djelovanje balkanske mafije, kaže šef Ureda za borbu protiv narkotika u Saveznoj kriminalističkoj službi Austrije.

Od aprila prošle godine uhapšeno je 140 članova zapadnobalkanske narko-mafije (EPA – Ilustracija)

01 Apr 2022

Operacija “Ahil”, koja je i dalje u toku, donijela je balkanskim mafijašima već 111 godina zatvora, a to nije kraj, već samo početak, tvrdi brigadir Daniel Lichtenegger, šef Ureda za borbu protiv narkotika u Saveznoj kriminalističkoj službi Austrije.

Zahvaljujući softveru Federalnog istražnog biroa (FBI) u vezi 700 miliona chatova, od aprila prošle godine uhapšeno je 140 članova zapadnobalkanske narko-mafije, kazao je on.

Lichtenegger je za dnevnik Kronen Zeitung rekao da je protiv 25 članova balkanske mafije izrečena presuda i oni su osuđeni na ukupno 111 godina zatvora, prenosi Tanjug.

Protiv dvadesetak osoba koje se brane sa slobode podignuta je optužnica.

Oko 90 osumnjičenih se trenutno nalazi u istražnom zatvorenu, a većina njih je u Beču.

‘Mali uvid u djelovanje balkanske mafije’

U operaciji “Ahil” uhapšen je Dario D., zvani “Dekster”, koji je, ukazuje Lichtenegger, “najveća riba” koja je upala u “mrežu” austrijske policije.

Dosadašnja istraga, kako je dodao, daju samo mali uvid u djelovanje balkanske mafije.

Ističe da su do sada izrečene kazne samo početak i da će uslijediti dalje optužnice, pošto još nije završen rad na analizi ogromnih količina podataka iz praćenih chatova.

Lichtenegger je prenio da je banda protivnike na najbrutalniji način kažnjavala, zlostavljala i ubijala i na tlu Austrije.

“Dekster”, kako navodi medij, i iz zatvora nastavlja krvave poslove i dovodi se u vezu s nedavnim ubistvom u Obrenovcu Branislava P., koji je ubijen nakon što je “odležao” kaznu u Austriji.

Pretreseno više od 120 stanova

Jedan od njegovih najvažnijih “vojnika” je tek prije dvije sedmice osuđen na devet godina zatvora.

Srećko St. iz Srbije bio je zadužen za preuzimanje narkotika i raspodjelu na stanove koji su služili kao skrovište.

Od početka operacije, u aprilu prošle godine, austrijska policija provela je pretres 126 stanova i tom prilikom zaplijenila 50 kilograma kokaina, 33 kilograma heroina, 667 kilograma kanabisa i 600 gama sintetičnih droga.

Zaplijenjeno je više od milion eura u gotovini, 51 pištolj i puška i više od 1.000 metaka.IZVOR: AGENCIJE


POVEZANE

VIŠE IZ RUBRIKE BALKAN

POPULARNO

Komentariši