Putin potpisao dekret o plaćanju ruskog plina u rubljama

Putin je rekao da strani kupci ruskog gasa moraju otvoriti račune u ruskim bankama u rubljama i plaćati preko njih od 1. aprila.

Putin je i kazao da zamrzavanje ruske imovine u eurima znači da su neke isporuke gasa obavljene besplatno (Reuters)

31 Mar 2022

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je dekret o plaćanju ruskog plina u rubljama: Ako se plaćanje ne izvrši u rubljama, ugovori o ruskom plinu biće obustavljeni, prenosi Anadolija.

Putin je rekao da strani kupci ruskog gasa moraju otvoriti račune u ruskim bankama u rubljama i plaćati preko njih od 1. aprila.

Putin je i kazao da zamrzavanje ruske imovine u eurima znači da su neke isporuke gasa obavljene besplatno.

Spremna šema plaćanja u rubljama

Ranije danas  portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da za primaoce ruskog gasa neće biti promjena jer će plaćati u valuti predviđenoj ugovorima.

On je na konferenciji za novinare u Moskvi rekao da je šema plaćanja ruskog gasa u rubljama spremna i da će vrlo brzo biti predstavljena javnosti.

“De facto, neće biti promjena za primaoce ruskog gasa koji plaćaju te isporuke. U svakom slučaju, oni kupuju rublje za istu valutu koja je navedena u ugovorima. Rusija ostaje predana svim svojim obavezama prema postojećim ugovorima i dogovorima, kako u količini, tako i u cijeni”, rekao je Peskov.

Putin mjeru najavio prošle sedmice

Ruski predsjednik Vladimir Putin je prošle sedmice najavio da će njegova zemlja od “neprijateljskih zemalja” – onih koje su joj uvele sankcije zbog invazije na Ukrajinu, a među kojima su sve članice Evropske unije –  prihvatati plaćanja samo u rubljama za isporuke prirodnog plina.

Ova objava je viđena kao pokušaj jačanja rublje, koja je pala u odnosu na druge valute otkako je Ukrajina pokrenula invaziju na Ukrajinu 24. februara, na šta su zapadne zemlje odgovorile žestokim sankcijama Moskvi.

Rusija je najveći svjetski izvoznik plina, sa oko 45 posto uvoza u Evropskoj uniji u 2021. Za Njemačku, najveću evropsku ekonomiju, ta je brojka prošle godine iznosila 55 posto.

Iako je uvoz plina iz Rusije u Njemačku pao za 40 posto u prvom tromjesečju 2022. godine, njemački ministar privrede Robert Habeck rekao je da njegova zemlja neće postići potpunu nezavisnost od ruskog plina prije sredine 2024. godine.

“Rano upozorenje”

Suočena s rastućom zabrinutošću da bi Rusija zbog sankcija koje su joj uvedene mogla obustaviti isporuke plina ukoliko on ne bude plaćen u rubljama, njemačka vlada je objavila prvi stepen pripravnosti za moguću krizu u opskrbi prirodnim plinom i pozvala je potrošače da štede energiju.

Njemački “Plan za hitne slučajeva” ima tri krizna nivoa s detaljima o načinima uštede plina, osiguranja zaliha i osiguranja prikladnih količina goriva za domaćinstva.

Prvi nivo, kojeg je vlada proglasila, je “rano upozorenje”.

Drugi nivo upozorenja je “alarm”, kada prekid u opskrbi ili vanredno velika potražnja narušava uobičajenu ravnotežu, ali se još uvijek može korigovati bez intervencije države, zahtjevima od kompanija u plinskoj industriji da poduzmu potrebne mjere za usmjeravanje opskrbe.

Treći nivo je “hitna situacija”, kada tržišne mjere nisu uspjele riješiti nestašice. U ovoj fazi, njemački regulator mreže, Bundesnetzagentur, mora odlučiti o načinu distribucije preostalih zaliha plina širom zemlje kako bi osigurao da ga dobiju oni kojima je najpotrebniji – poput bolnica i privatnih domaćinstava.IZVOR: AGENCIJE


POVEZANE

VIŠE IZ RUBRIKE SVIJET

POPULARNO

Komentariši