Američki ambasador: BiH treba stabilnost i približavanje NATO-u

Novi američki ambasador u Bosni i Hercegovini planira odlučnije raditi na suzbijanju ‘štetnog utjecaja Rusije i Kine u Bosni i Hercegovini’.

Murphy koji je i ranije bio u diplomatskoj službi u BiH preuzeo je dužnost ambasadora početkom marta Foto: FENA

31 Mar 2022

Novi američki ambasador u Bosni i Hercegovini Michael Murphy ocijenio je u četvrtak da je ta zemlja u najvećoj krizi još od potpisivanja Dejtonskog sporazuma te najavio da će se od početka trogodišnjeg mandata odlučno zalagati da se takvo stanje promijeni, a država učini funkcionalnom i bližom članstvu u NATO-u.

Murphy, koji je i ranije bio u diplomatskoj službi u Bosni i Hercegovini, preuzeo je dužnost ambasadora početkom marta i odmah se, kao posrednik uime američke administracije, uključio u pregovore o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, zamijenivši na toj poziciji dotadašnjeg posebnog izaslanika Matthewa Palmera.

“Vraćam se u Bosnu i Hercegovinu u vremenu koje je najteže u savremenoj historiji ove zemlje. Bosna i Hercegovina treba funkcionalne i odgovorne institucije, ali i funkcionalne i odgovorne entitete. Sada Bosna i Hercegovina nema niti jedno od toga”, kazao je Murphy na prvoj konferenciji za novinare u Sarajevu.

Suzbijanje kineskog i ruskog utjecaja

Prioritet će mu biti podrška Dejtonskom sporazumu, ali prije svega suverenitetu i teritorijalnom integritetu države, rekao je.

Svjestan je da mu posao neće biti lak, jer je Bosna i Hercegovina komplicirana zemlja, ali u duhu pragmatizma namjerava raditi na pronalaženju najboljih rješenja za postojeće probleme.

Upozorio je da je ruska agresija na Ukrajinu promijenila svijet, pa tako i Balkan, a ukrajinski rat strašni je podsjetnik i na rat u Bosni i Hercegovini.

“Mjesto Bosne i Hercegovine je u euroatlantskoj zajednici naroda, a ne uz autokratsku Rusiju okrenutu prošlosti”, kazao je američki ambasador, zagovarajući “dublje partnerstvo” Bosne i Hercegovine s NATO-om.

Murphy planira odlučnije raditi na suzbijanju “štetnog utjecaja Rusije i Kine u Bosni i Hercegovini”.

Suočavanje s istinom o počinjenim zločinima

Bosna i Hercegovina je vanjskopolitičkom strategijom i Zakonom o odbrani članstvo u NATO-u definirala kao cilj, ali njegovo dosezanje uporno blokiraju dužnosnici iz reda bosanskih Srba, a Rusija prijeti da će u slučaju pridruživanja Bosne i Hercegovine Alijansi “odgovoriti”.

Takve prijetnje je nakon agresije na Ukrajinu ponovio ruski ambasador u Bosni i Hercegovini Igor Kalabuhov.

Murphy je najavio da će posebno raditi na pomirenju među narodima u Bosni i Hercegovini, što, kako je istaknuo, podrazumijeva i suočavanje s istinom o počinjenim zločinima, uključujuči genocid u Srebrenici.

Upozorio je na potrebu suzbijanja “endemske korupcije”, za koju je ocijenio da ugrožava demokratiju i potiče etničke napetosti u Bosni i Hercegovini.IZVOR: AGENCIJE


POVEZANE

VIŠE IZ RUBRIKE VIJESTI

POPULARNO

Komentariši