AKO BIH UĐE U NATO, SITUACIJA ĆE SE ZAKOMPLIKOVATI! MUHIĆ ZA 7 PLUS: RUSKI UTICAJ NA BALKANU NEĆE SLABITI, NJIHOVE PRIJETNJE SHVATITI OZBILJNO

Mehmed Sultanović 30/03/2022

Akademik, Ferid Muhić, rođeni je Bosanac koji godinama živi i radi u Sjevernoj Makedoniji.

Prvi je predsjednik Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti. Bivši je zastupnik u Skupštini u Sjevernoj Makedoniji. Profesor je filozofije na Univerzitetu Svetog Ćirila i Metodija u Skoplju. Biografija i reference profesora Muhića razlog su zbog kojeg se njegovo mišljenje uvažava širom svijeta i čuje do najudaljenijih naučnih akademija i, svakako, uvijek pronalazi prostor na našoj televiziji. Upravo smo sa njim razgovarali u našoj emisiji ‘7 Plus’ o situaciji u našoj zemlji, regionu, ali i svijetu.Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče pregovora između Rusije i Ukrajine, Muhić je istakao poboljšanje, kazavši da dogovor uključuje obostrano popuštanje što Ukrajina upravo i radi.

  • Dogovori su došli u fazu u kojoj Ukrajina popušta u onom što je na početku odbijala, a to je da ostane neutralna i da se isključi sa naoružavanjem. Moći će se naoružavati samo u usaglašavanju sa ostalim članicama koje su garant sporazuma – mišljenja je Muhić.

Kada je u pitanju ruski uticaj u regionu, Muhiće je mišljenja kako on neće slabiti, nego će ostati podjednako kao i do sad, pa čak i sa mogućnošću jačanja.

  • Agresija Rusije na Ukrajinu je podigla ugled Rusiji i pokazala da se oni koliko god paradoksalno izgledalo neće šaliti. Kada vam ruski ambasador kaže da ćete snositi posljedice ako se pridružite NATO savezu, nemojte misliti da on to govori u vjetar. On to govori, jer je siguran da će poduzeti neke mjere, vidljivo je da se ne šale. Uprkos podršci Ukrajini od strane NATO saveza, Rusija se nije libila da li će napasti ili ne. Mislim da bi u slučaju ulaska Bosne i Hercegovine u NATO moglo doći do komplikovanja situacije na ovim prostorima – tvrdi Muhić.

Dodao je kako se Rusija ne bi konfrontirala sa NATO savezom, ali je ovo prilika da se pokaže kako je njen stav o širenju NATO jasan.

  • Njihove prijetnje se moraju shvatiti ozbiljno. Dobili su snagu i ono što su ranije bili voljni da prihvate, budite sigurni da sada sigurno neće. Koriste agresiju da bi pojačali svoj autoritet i ugled u svijetu. Rusiju je nemoguće izbaciti iz Vijeća sigurnosti. Smatram da bi to duboko poremetilo međunarodne odnose i bila bi veća šteta da se izbaci, nego da ostane unutar Vijeća sigurnosti – kazao je Muhić.

Kaže kako je očekivao ujedinjenje od strane Evropske unije sankcijama Rusiji, obzirom da nijedna zemlja, osim Mađarske i Bugarske nisu prijateljski naklonjeni Rusiji.

  • Proruski relikti su snažni u Bugarskoj, iako se to ne vidi. Sličnost između Orbana i Vučića je ogromna, ali su motivi različiti. Mađarska je polovično osudila agresiju Rusije. To je učinila zbog neraščišćenih odnosa sa Briselom. Time žele pokazati Briselu njihovu autonomiju u odlučivanju. Srbija nije članica Evropske unije i ona ovim ništa ne pokazuje, osim što svoj kandidatski status dovodi u pitanje. Oni su osudili agresiju, ali su odbili da uvedu sankcije. U Beogradu je situaciju drugačija. Velika je privrženost Rusiji i ta privrženost zaslužuje analizu. U jednom dijelu stanovništva je iskrena, dok se u drugom koristi u političke svrhe. Odnos Srbije prema Rusiji je adresiran više prema NATO-u. Žele poslati poruku NATO u smislu da kao ‘nismo zaboravili da ste nas bombardovali i uvijek ćemo imati suprotan stav vašem’. Ta sjećanja su još uvijek svježa i u Srbiji se svako toga dobro sjeća, ali su svi zaboravili šta su oni radili u BiH u periodu od 92-95. Bombardovanje Srbije je neuporedivo sa onim što su Srbi radili u Bosni. Srbija ima dva glavna razloga za to, a to je da pokaže da nisu zaboravili NATO bombardovanje i žele održati odnose sa Rusijom – istakao je Muhić.

(Mehmed Sultanović)

Video pogledajte OVDJE

Komentariši