30 godina bez optužnice za zločine u opkoljenom Sarajevu

30 godina bez optužnice za zločine u opkoljenom Sarajevu

Foto: Vijesti.ba

Udruženje žrtava i svjedoka genocida, povodom 30. godišnjice od početka opsade Sarajeva, uradilo je sažetak presuda MKSJ/MICT koje se odnose na zločine u opkoljenom Sarajevu.

Brošura sadrži najvažnije pravosnažne i konačne zaključke MKSJ/MICT o opsadi Sarajeva, glavnog grada Bosne i Hercegovine i to iz četiri presude.

Radovanu Karadžiću, Ratku Mladiću, Stanislavu Galiću izrečena je doživotna kazna zatvora, a Dragomiru Miloševiću kazna od 29 godina.

Presude protiv Radovana Karadžića, Ratka Mladića, Stanislava Galića i Dragomira Miloševića sadrže hronologiju događaja u vezi sa opsadom Sarajeva od 1992. do 1995., karakter i ciljeve opsade Sarajeva, konkretne incidente snajperskog djelovanja i granatiranja, opšte dokaze o karakteru granatiranja i snajperskog djelovanja, zaključke o planovima, pripremama, političkoj i vojnoj kontroli opsade, učešću i doprinosu SRJ /Srbije u stvaranju i podržavanju opsade, zaključke o značaju Sarajeva za političko i vojno rukovodstvo Srba, zaključke da je opsada Sarajeva zločin protiv čovječnosti koji se realizirao preko Udruženog zločinačkog poduhvata (UZP), zaključke o krivičnoj odgovornosti.

– Zaključci iz navedenih presuda su značajni, važni i zbog mogućnosti da svako može da se upozna i da sazna kako i na koji način su donesene presude o zločinima u sarajevskoj opsadi. Težak i mukotrpan sudski posao sa desetinama hiljada dokaza i stotinama svjedoka. Više od 25 godina je trajala pravna borba na ICTY/MICT gdje su strane u postupku prezentirale argumente u optuživanju ili odbrani presuđenih ratnih zločinaca – saopćeno je iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

Iz Udruženja ističu da su koristili zaključke iz pravosnažnih presuda koji se odnose na zločine počinjene u opsadi Sarajeva.

– Iz brošure moći ćete saznati kako su se branili ratni zločinci. Kako su tvrdili da je grad Sarajevo bio legitimna vojna meta, da građani Sarajeva nisu bili civili, da Sarajevo nije bilo u opsadi i da je opsada ustvari bila provedena od legalnih organa RBiH, da su Markale i većina napada na građane Sarajeva putem kampanje snajperisanja i granatiranja ustvari bili samonapadi – napadi građana Sarajeva na same sebe, da su granate bile podmetnuti eksploziv na pijacama, trgovima, u našim kućama i školama, da se nogomet u opkoljenom gradu nije smio igrati bez odobrenja FIFA-e, rekli su, ratni zločinci, u suđenjima da je opsada izmišljena i da nije počinjen zločin nad građanima Sarajeva – navode iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

Ističu kako su posebno izdvojili i stavove više od 30 sudija ICTY/MICT iz pravosnažnih postupaka za opsadu u kojima su analizirali i svjedoke odbrane. Svi su proglašeni nepouzdanim i nerelevantnim i čak povezani sa zločinima u Sarajeva.

– Ukazali smo na dijelove u kojima jasno navode imena odgovornih komandanata i izvršilaca zločina, organizacione strukture, subordinacije i sistem djelovanja snajperista i minobacačlija i konkretna imena. Oni žive sa nama, sigurni i zaštićeni od progona u BiH. U brošuri i zaključcima možete pročitati i razna svjedočenja o brutalnim ubistvima, ponašanjima predstavnika međunarodne zajednice i hrabrosti svjedoka da svjedoče pred sudom. Svjedoci su heroji ovih presuda. Saznat ćete da su među tim svjedocima herojima i ekipa stručnjaka institucija R BiH koji su vršili uviđaje u najtežim okolnostima i onda hrabro višestruko svjedočili pred ICTY/MICT. Saznat ćete i koliko je bio predan rad istražitelja i tuzioca ICTY/MICT i naših institucija koje su sarađivale sa ICTY/MICT – navodi se u saopćenju.

Iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida ističu kako brošuru izdaju u povodu 30 godina od opsade za koju nema u BiH niti jedne optužnice, pa čak nema ni istrage.

– Brošura je i pokušaj da se animira Tužilatvo BiH i tužioci u BiH koji trebaju samo da pročitaju presude ICTY/MICT i stave u prioritet Anex B Revidirane strategije po kojoj su više od 300 predmeta A liste pravila puta prioritet i među kojima su i snajperisti kao i osobe odgovorne za opsadu. Tragična i neprihvatljiva činjenica da čekamo i da ćemo još čekati da vinovnici zločina opsade Sarajeva odgovaraju, a možda su se “juče” nalazili na nekom “svjetskom ratištu” a već danas se nalaze u Ukrajini ili čekaju priliku da opet zapucaju i siju smrt po Sarajevu – poručili su iz Udruženja.

Brošuru zainteresirani mogu preuzeti sa web stranice: http://www.tortura.ba ili putem facebook, Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

(Vijesti.ba / FENA)

Komentariši