Usvojen Globalni fiskalni okvir: Preduslov za budžet BiH

Usvojen Globalni fiskalni okvir: Preduslov za budžet BiH

Foto: Vijesti.ba

Fiskalni savjet BiH danas je razmatrao Globalni okvir fiskalnog bilansa i politika u BiH za period 2022 – 2024. godine.

Na sjednici Fiskalnog savjeta, kojom je predsjedavao predsjedavajući Savjeta ministara BiH i Fiskalnog savjeta BiH Zoran Tegeltija, svi članovi Fiskalnog savjeta u BiH sa pravom glasa, jednoglasno su podržali predloženi dokument Globalni okvir fiskalnog bilansa i politika u BiH za period 2022 – 2024. godine.
 

Sjednici su prisustvovali svi članovi Fiskalnog savjeta BiH: zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, premijer Federacije BiH Fadil Novalić, ministri finansija u Vladi Republike Srpske Zora Vidović i Vladi FBiH Jelka Milićević, gradonačelnik Brčko distrikta Esed Kadrić, te guverner Centralne banke BiH Senad Softić.

Usvojen Globalni fiskalni okvir: Preduslov za budžet BiH

Ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda izrazio je zadovoljstvo da je danas na sjednici  Fiskalnog vijeća BiH usvojen Globalni okvir fiskalne bilance i politika u BiH za razdoblje 2022-2024 godine.

„Usvajanjem Globalnog okvira fiskalne bilance i politika u BiH stvoreni su preduvjeti da se kreira i predloži proračun institucija BiH za ovu godinu. Fiskalno vijeće utvrdilo je u ovom dokumentu da će okvir proračuna institucija Bosne i Hercegovine za 2022. godinu biti povećan za 46,5 milijuna KM i iznosit će 1.073.600.000 KM. Izdvajanje prihoda od neizravnih poreza za razinu BiH bit će 865.500.000 KM, a ostatak su vlastiti prihodi“, kazao je ministar Bevanda. 

On je naglasio da Ministarstvo financija i trezora BiH sada ima pravni temelj da kreira proračun institucija BiH i dostavi ga Vijeću ministara, a kasnije i ustavnom predlagaču Predsjedništvu BiH koje upućuje ovaj dokument u parlamentarnu proceduru.

„Ministarstvo financija i trezora BiH svoj posao obavljat će i dalje sukladno Ustavu i zakonima i neće biti dio politikanstva i dnevno-političkih previranja. U vremenu koje je pred nama ponudit ćemo najbolji mogući dokument za financiranje institucija BiH i provođenje reformi“, zaključio je ministar Bevanda. 


(Vijesti.ba) 

Komentariši