Stoltenberg: Ukrajina da samostalno odluči o neutralnosti

Stoltenberg: Ukrajina da samostalno odluči o neutralnosti

Foto: Vijesti.ba

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je danas na uzdržanost u procjeni ishoda pregovora između ruske i ukrajinske delegacije u Istanbulu.

“Budimo oprezni u procjeni nekih zauzetih stavova”, izjavio je Stoltenberg u intervjuu za francuski list “Mond”, komentarišući tako najavu Rusije da će drastično smanjiti vojne aktivnosti u oblasti oko Kijeva i Černigova.

Stoltenberg smatra da je Ruska Federacija potcijenila mogućnosti ukrajinskog otpora i da je precijenila sopstvene snage, navodi RIA Novosti.

“To objašnjava njenu obavezu da revidira svoje planove u skladu sa razvojem sukoba”, dodao je generalni sekretar NATO-a.

Stoltenberg je rekao i da Ukrajina mora samostalno da odluči da li će postati kandidat za članstvo u Alijansi ili će se pridržavati neutralnog statusa.

“Poštujemo sve odluke suverenog i nezavisnog naroda, bez obzira da li predlaže svoju kandidaturu za članstvo ili ne. Ukrajina takođe mora da odluči o svom eventualnom neutralnom statusu. Ali napominjem da još ne govorimo o odluci, već o namjeri”, rekao je Stoltenberg u intervjuu za francuski list.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je ranije izjavio da je došlo vrijeme da se prizna da Ukrajina neće postati članica NATO-a.


(Vijesti.ba / Tanjug)

Komentariši