PRESUDE EVROPSKOG SUDA MORAJU BITI SPROVEDENE! VEHABOVIĆ I GJENERO ZA HAYAT: BIH STOJI NA EVROPSKOM PUTU I NE POMJERA SE

Mehmed Sultanović 29/03/2022

Iza nas je period koji je obilježen propalim pregovorima o izbornoj reformi, lobiranjem Hrvatske da se odgode izbori, a u sjeni svega je prošla i posjeta predsjednika Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

U našoj emisiji ‘7 Plus’ Hayat TV-a razgovarali smo sa Farisom Vehabovićem, sudija Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, te sa Davorom Gjenerom, političkim analitičarom iz Zagreba.Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je u pitanju posjeta predsjednika Evropskog suda za ljudska prava našoj zemlji, Roberta Spana, koja je prošla u sjeni, Vehabović je kazao kako je ovo prva posjeta predsjednika Evropskog suda.

  • BiH je bila jedina zemlja u kojoj predsjednik Evropskog suda nije nikada bio u posjeti. Bilo je krajnje vrijeme da se takva posjeta desi i da se pošalju snažne poruke. Čule su se poruke o važnosti nastavka saradnje i još jednom se ukazalo na obavezu izvršavanja presuda Evropskog suda za ljudska prava. Ono što je istaknuto jeste da izvršavanje presuda moram biti izvršeno na prinicpima Evropskog suda za ljudska prava. Dobro je što se ova posjeta desila i pokazala da je BiH oduvijek bila multikulturalno društvo i da je moguće da u našoj zemlji živimo jedni sa drugima. Cilj agresije na Bosnu i Hercegovinu je upravo bio uništiti multikulturalnost, a posljedice takvog djelovanja smo mogli vidjeti u Srebrenici – mišljenja je Vehabović.

Gjenero je kazao da je nevjerovatno da Bosna i Hercegovina još uvijek nije provela presude Evropskog suda, naglasivši kako one moraju biti provedene u što kraćem periodu.

  • Te presude su donesene na osnovi poštivanja temeljnih prava i racionalnom pravnom razmišljanju. Niko u međunarodnoj zajednici ne razumije ovaj kompleks koji se ovdje dešava i koji je očit. Možemo jasno vidjeti miješanja u Bosnu i Hercegovinu iz vana i razmišljanja kako se presude Evropskog suda ne moraju izvršiti. Imamo situaciju da politčki akteri dokazuju kako nije moguće ili nije potrebno provesti takvu jednu presudu. To je indikator koji mora biti zabrinjavajući. Presude doprinose multikulturalnosti i zajedničkom životu svih građaana – naveo je Gjenero.

Vehabović je istakao kako Međunarodni sud još uvijek čeka na izvršenje presuda Evropskog suda.

  • Ne znam zašto se ne insistira na tome. To morate pitati one koji učestvuju u pregovorima, iako razumijem i njih. Teško je političarima praviti kompromise ako su u pitanju principi. Mi na evropskom putu stojimo već dugo i ne pomjeramo se. Pored pitanja rješavanja diskrimacije u Ustavu i izbornom zakonodavstvu, imamo i druge principe koje je Evropska unija postavila pred BiH, pa znamo da se ni to ne usvaja. Ne postoji spremnost da se djelima dokaže da su svi politički akteri spremni da zakorače putem ka cilju, a to je postizanje članstva u EU – naglasio je Vehabović.

Gjenero je mišljenja kako je neprovođenjem presuda Evropskog suda za ljudska prava Bosna i Hercegovina sve dalja i dalja od svog cilja, a to je Evropska unija.

  • EU se zasniva na načelima, a jedno od temeljnih je vladavina prava. Ako ne provodite vladavinu prava, vi jednostavno ne pripremate vlastitu državu za pristupanje EU, ne napredujete u konsolidaciji demokratskih institucija. Unutar EU postoji različite politike i razumijevanja političkih procesa. Postoje zemlje koje su nesklone konceptu nacionalne reprezentacije, a postoje i zemlje koje su svoju političku pluralnost jasno izrazile. Hrvatska je insistirala na jednom od konstitutivnih principa. To je učinila tako da je bilo prihvatljivo svim akterima. To je bio dokument, nije ništa štetno, nije priča kao neke druge razarajuće priče za BiH – tvrdi Gjenero.

Vehabović je još jednom podsjetio da je konstitutivnost kao pojam uveden zbog okončanja sukoba, obzirom da se tada smatralo da je to neophodno.

  • Evropski sud je utvrdio da bi to moglo biti problematično pitanje, ali je utvrdio da treba organizovati sistem da svaki građanin ima jednaka prava. Ne treba imati problem sa pojmomom konstitutivnosti, ali je problem kada se konstitutivnost izdiže iznad prava građana. Komplikovanije pitanje je kako uskalditi prava konstitutivnih naroda sa individualnim pravima. To je zadatak koji stoji pred političkim predstavnicima koji moraju naći formulu za rješavanje istog – izjavio je Vehabović.

(Mehmed Sultanović)

Video pogledajte OVDJE

Komentariši