‘Nismo naivni’: Ukrajina preispituje rusko obećanje o smanjenju napada

Mirovni pregovori se nastavljaju, a Zapad upozorava da Moskva vjerovatno priprema veliku ofanzivu uprkos obećanju da će smanjiti vojne operacije u blizini Kijeva i Černjihiva.

Rusija je 24. februara pokrenula invaziju na Ukrajinu (Reuters)

30 Mar 2022

Ukrajina nepovjerljivo reagira na obećanje Rusije u pregovorima o smanjenju vojne operacije oko glavnog grada Kijeva i Černjihiva.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kaže da, s obzirom na ono što se događa na terenu, nema razloga da vjeruje ruskoj najavi o smanjenju vojne aktivnosti oko Kijeva, kao i u sjevernom gradu Černjihivu.

“Da, signali koje dobijamo iz razgovora možemo nazvati pozitivnim. Ali ti signali ne prigušuju eksplozije ruskih granata”, rekao je Zelenski.

“Ne vidimo nikakvu osnovu po kojoj bismo trebali vjerovati riječima predstavnika ruske države koja se nastavlja boriti za naše uništenje.”

Očekuje se da će mirovni pregovori biti nastavljeni u srijedu, pet sedmica nakon početka krvavog rata s hiljadama mrtvih i skoro četiri miliona Ukrajinaca koji su izbjegli iz zemlje.

Ukrajinska delegacija na pregovorima – koji su održani u Istanbulu, u Turskoj – postavila je okvir prema kojem bi proglasili neutralnost ukoliko bi njenu sigurnost garantirao niz drugih nacija.

“Ukrajinci nisu naivni ljudi”, nastavio je Zelenski. “Ukrajinci su tokom 34 dana invazije, ali i tokom proteklih osam godina rata u Donbasu, naučili da jedino mogu vjerovati konkretnim rezultatima.”

Zamjenik ruskog ministra odbrane Aleksandar Fomin rekao je novinarima u utorak: “Kako bi se povećalo međusobno povjerenje i stvorili uvjeti za dalje pregovore te postizanje konačnog cilja i potpisivanje mirovnog sporazuma, donesena je odluka da se radikalno smanji vojna aktivnost oko Kijeva i Černjihiva.”

Fomin nije precizirao šta bi to značilo u praksi i nije spomenuo druga područja na kojima se vode teške borbe, uključujući Mariupolj na jugoistoku, Sumi i Harkov na istoku te Herson i Nikolajev na jugu.

‘Velika ofanziva’

Dok je Moskva to predstavila kao gestu dobre volje, njene kopnene trupe pretrpjele su velike gubitke u pokušaju da zauzmu Kijev i druge gradove. Prošle sedmice i ponovo u utorak, izgledalo je kao da je Kremlj smanjio svoje ratne ciljeve, rekavši da je njihov “glavni cilj” preuzimanje kontrole nad regijom Donbas na istoku Ukrajine u kojoj se većinom govori ruski.

Rusija je počela pomjerati mali broj trupa s položaja oko Kijeva u potezu koji više izgleda kao repozicioniranje, nego povlačenje ili povlačenje iz rata, objavila je američka vojska u utorak.

“Svi bismo trebali biti spremni na veliku ofanzivu na druga područja Ukrajine“, rekao je glasnogovornik John Kirby. „To ne znači da je prijetnja Kijevu završena.”

Ukrajinski glavni stožer je saopćio da postoje naznake da se ruske snage pregrupiraju kako bi fokusirale svoje napore na istočnu Ukrajinu.

“U isto vrijeme, takozvano ‘povlačenje trupa’ je vjerovatno rotacija pojedinačnih jedinica koja ima za cilj zbunjivanje ukrajinskog vojnog vodstva” kreiranjem zablude da su Rusi odlučili pokušati ne opkoliti Kijev.

Britansko ministarstvo odbrane je u obavještajnom izvještaju navelo: “Veoma je vjerovatno da će Rusija nastojati da preusmjeri borbenu moć sa sjevera na svoje ofanzive u Donjecku i Lugansku na istoku.”

Al Jazeera nije mogla nezavisno provjeriti tvrdnje bilo koje strane.

Samoproglašena Narodna Republika Donjeck u istočnoj Ukrajini koju podržava Moskva mogla bi razmotriti pridruživanje Rusiji nakon što bude kontrolirala cijelu ukrajinsku regiju Donjeck, rekao je njen čelnik. Kijev je poručio da tavi potezi nemaju pravnu osnovu.

Rusija svoj napad naziva “specijalnom vojnom operacijom” razoružavanja i “denacifikacije” Ukrajine. Zapad kaže da je Rusija pokrenula ničim izazvanu invaziju.IZVOR: AL JAZEERA I AGENCIJE


POVEZANE

VIŠE IZ RUBRIKE SVIJET

POPULARNO

Komentariši