Iz štampe izašla nova knjiga Dragana Bursaća

Nazvana po jednom od njegovih tekstova, ‘Čekajući Dylan Doga u Srebrenici’ zbirka je kolumni Dragana Bursaća objavljenih na portalima Al Jazeere Balkans i Radio Sarajeva.

Nova knjiga Draga Bursaća (Ustupljeno Al Jazeeri)

30 Mar 2022

Ovih dana u izdanju Art Rabica iz štampe izašla je nova knjiga nagrađivanog bosanskohercegovačkog novinara i kolumniste Dragana Bursaća.

Nazvana po jednom od njegovih tekstova, Čekajući Dylan Doga u Srebrenici zbirka je kolumni Dragana Bursaća objavljenih na portalima Al Jazeere Balkans i Radio Sarajeva.

Andrej Nikolaidis, jedan od recenzenata Bursaćeve nove knjige, navodi da je Čekajući Dylan Doga u Srebrenici beskrajno tužna i uznemirujuća, ali istovremeno i knjiga-riznica nade.

“Uvijek i svuda takve su knjige dragocjene. U društvima okovanim etnofilijom, društvima koja funkcionišu kao zajednice hipokrizije i laži, Bursaćeva knjiga je još važnija. Njena vrijednost i snaga ne mogu biti precijenjene. Jer ona nas uči: ne zajednica krvi, nego zajednica vrijednosti. Ne etnička, nego etička zajednica”, piše Nikolaidis.

Uskoro u knjižarama

Drugi recenzent, Dino Mustafić, podsjeća da o stradanju i zločinima pišu mnogi, ali je, ističe on, Dragan Bursać jedinstven u poziciji onih koji “ne pristaju na relativizaciju motiva i cilja u ratovima devedesetih, pa secira svaki segment politike koji je doveo do genocida, masovnih zločina i etničkih progona, prepoznajući ih u mitomansko- ratnim narativima savremene politike”.

“Kada želimo da novinarstvo bude savjest i kritički korektiv društva, bez obzira koliko je istina bolna do srži, vratićemo se pisanju Dragana Bursaća jer on zadire u ono o čemu se najčešće ćuti ili to barem čini zvanična politika”, navodi Mustafić.

Nova knjiga Dragana Bursaća će od sljedeće sedmice biti dostupna u sarajevskim knjižarama, a u aprilu će biti predstavljena i na Sajmu knjige u Sarajevu.IZVOR: AL JAZEERA


POVEZANE

VIŠE IZ RUBRIKE VIJESTI

POPULARNO

Komentariši