Džaferović u Briselu: Posebna molba ljudima u EU

Džaferović u Briselu: Posebna molba ljudima u EU

Foto: Agencije

Rekao sam da je potrebno osnažiti EUFOR, jer bolje je zlo spriječiti nego ga kasnije liječiti.

Bolje je požar spriječiti nego ga gasiti. Sama činjenica da je došlo do povećanja snaga EUFOR-a u BiH, kapaciteta te misije, je samo po sebi značajno stabiliziralo stanje u mojoj zemlji.

Mislim da će snaženje i jačanje EUFOR-a dodatno stabilizirati sigurnosne prilike u BiH – naveo je Džaferović.

Kazao je da je razgovarano i o ukupnom djelovanju međunarodne zajednice, dodajući kako misli da međunarodna zajednica treba da odlučnije djeluje u BiH.

– Razgovarali smo i o ustavnim i izbornim reformama unutar BiH i izborima koji se trebaju održati ove godine. To su teme o kojima smo danas predsjednik Michel i ja razgovarali – naveo je predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Napomenuo je da nakon ovoga ide na sastanak s predsjednicom Evropske komisije.

– Ono što sam i na sastanku s predsjednikom Michelom razgovarao je pitanje evropskog puta BiH i našeg kandidatskog statusa. O svim ovim pitanjima ću razgovarati i s predsjednicom Evropske komisije.

Moja posebna molba najodgovornijim ljudima EU je da, kada je u pitanju BiH, se založe da se BiH dodjeli kandidatski status. Znam da BiH, nažalost, zbog destruktivnih snaga, nije ispunila uvjete iz 14 prioriteta. Oboreni su i neki zakoni – Zakon o Viskom sudskom i tužilačkom vijeću,

Zakon o sukobu interesa, Zakon o javnim nabavkama u Domu naroda državnog parlamenta protekle sedmice. Ali unatoč tome, imajući u vidu situaciju koja se dešava u BiH sa blokadom institucija, pokušajem urušavanja reformi, prijetnje koje postoje vezane za rusku agresiju na Ukrajinu, zamolio sam da se o BiH povede računa i da se u ovom trenutku i BiH dodijeli kandidatski status kao geostrateška i geopolitička odluka. To bi jako puno pomoglo Bosni i Hercegovini, to bi bio jako pozitivan signal za sve ljude u mojoj zemlji – istaknuo je Džaferović.

(Vijesti.ba)

Komentariši