Bevandino (ne)snalaženje: SNSD protiv sankcija Rusiji u EBRD-u

Bevandino (ne)snalaženje: SNSD protiv sankcija Rusiji u EBRD-u

Foto: Arhiv

Vijeće ministara BiH ni na današnjoj sjednici nije postiglo saglasnost da guverner BiH u Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) Vjekoslav Bevanda podrži rezolucije EBRD-a kojim se uvode sankcije Rusiji i Bjelorusiji zbog ruskog napada na Ukrajinu.

U drugom krugu glasanja o ovom pitanju protiv su bili ministri iz reda SNSD-a.

Za su glasali ministri iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda.

Ishod situacije rezultat je Bevandinog (ne)snalaženja, jer je mogao samostalno donijeti ovu odluku.

Podsjetimo, specijalni predstavnik EU za BiH i šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler uručio je 18. marta Bevandi demarš / stav EU u vezi glasanja o rezolucijama Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Bevanda je tada naglasio da je saradnja s EBRD-om od izuzetnog značaja za BiH i da je riječ o jednom od kreditora koji finansira milionske projekte na području cijele BiH te da će u okviru svojih nadležnosti i kapaciteta nastojati da se ispune rokovi zadati u EBRD-u.

Rok do kojeg guverner BiH u EBRD-u Vjekoslav Bevanda treba glasati je 1. april.

Sankcije EBRD-a se odnose na to da EBRD neće provoditi nove operacije/kredite niti tehničku pomoć u Ruskoj Federaciji i Bjelorusiji, a po mogućnosti obustavit će ili otkazati isplatu tranši u već postojećim operacijama za ove države.

Konsenzus prošli put nije postignut jer su protiv bili predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija (SNSD), Staša Košarac (SNSD), ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Vojin Mitrović (SNSD), ministar komunikacija i prometa BiH i Miloš Lučić (DNS), ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH.


(Vijesti.ba)

Komentariši