Ambasada Ukrajine u Srbiji poziva na uklanjanje simbola ‘Z’

29. mart/ožujak, 2022.


Simbol "Z" istaknut na automobilu tokom protesta podrške ruskoj invaziji, mart 2022.
Simbol “Z” istaknut na automobilu tokom protesta podrške ruskoj invaziji, mart 2022.

Iz Ambasade Ukrajine u Beogradu saopštili su 29. marta da očekuju da predstavnici vlasti u Srbiji uklone obeležje “Z”, oznaku ruskih vojnih snaga u Ukrajini, kojim, kako tvrde, obiluju zidovi, automobili, pa i tenk na stadionu.

U saopštenju Ambasade se navodi da simbol “Z” za Ukrajince znači “Ubij Ukrajinca”.

“Očekujemo da će vlada Srbije preduzeti inicijativu da skloni ova genocidna gesla prema Ukrajincima i bar se pojaviti sa istom javnom izjavom u odbranu bratskog ukrajinskog naroda kao što je to uradila Ambasada”, navodi se u saopštenju.

Oznake “Z” mogle su se videti na protestima koji su u Srbiji organizovale ultradesničarske grupe kao podršku ruskoj invaziji u Ukrajini.

PROČITAJTE I OVO:Na poziv desničara skup protiv NATO-a i podrška Rusiji u Beogradu

Iz ambasade Ukrajine su u saopštenju podsetili da je Ukrajina zahtevala prekid bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije 1999. godine koje se često spominje u izjavama zvaničnika Srbije o ratu u Ukrajini.

Inače, 24. marta 1999. godine NATO je započeo bombardovanje tadašnje SR Jugoslavije, a nakon neuspešnih pregovora o prekidu sukoba na Kosovu, koji su se vodili u Rambujeu i Parizu. NATO je ovu intervenciju preduzeo sa ciljem da spreči nasilje srpskih snaga nad kosovskim Albancima.

PROČITAJTE I OVO:'Z’ simbol ruske invazije znak za uzbunu

Srbija je glasala za rezoluciju Ujedinjenih nacija kojom se osuđuje ruska invazija, ali je odbila da se pridruži Sjedinjenim Državama i Evropskoj uniji u uvođenju širih sankcija Moskvi.

Više od 3,9 miliona Ukrajinaca je pobeglo od ruske invazije koja je počela 24. februara, saopštio je 29. marta UNHCR.

Komentariši