Rusija obećala smanjenje vojnih aktivnosti na Kijev i Černihiv

Rusija obećala smanjenje vojnih aktivnosti na Kijev i Černihiv

Foto: Agencije

Okončan je današnji sastanak ruskih i ukrajinskih pregovarača u Istanbulu, u okviru nove runde mirovnih pregovora.

Zamjenik ruskog ministra odbrane Aleksandar Fomin objavio je da će Rusija radikalno smanjiti vojnu aktivnost oko Kijeva i Černihiva, javila je ruska novinska agencija Tass.

Fomin je naveo kako je to rezultat današnjih pregovora i potez u cilju povećanja međusobnog povjerenja i potpisivanja sporazuma između Rusije i Ukrajine kojim bi se usvojio “status neutralnosti i nenuklearnosti Ukrajine”.

Moguć susret Putina i Zelenskog

O pregovorima se oglasio i ruski glavni pregovarač i Putinov savjetnik Vladimir Medinski, koji je rekao da su današnji razgovori bili konstruktivni.

– Od Ukrajine smo dobili prijedloge da razmotrimo njihov jasno formuliran stav o mirovnom sporazumu. Prijedlozi će se u narednom periodu razmotriti i dostaviti predsjedniku te će se formulirati odgovor – rekao je Medinski.

Kazao je kako Rusija namjerava poduzeti dva koraka za deeskalaciju situacije u Ukrajini – politički i vojni. Vojni se odnosi na povlačenje u centralnoj Ukrajini, odnosno “radikalno smanjivanje vojnih aktivnosti kod Kijeva i Černihiva”, kako je to formulirala Rusija.

Medinski je također rekao da je u budućnosti moguć susret ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegovog ukrajinskog kolege Volodimira Zelenskog.

– Sastanak Putina i Zelenskog moguć je istovremeno s preliminarnim potpisivanjem mirovnog sporazuma – rekao je Medinski.

Oblik trajne neutralnosti

Ukrajinski prijedlozi također obuhvaćaju 15-godišnje razdoblje konsultacija o statusu anektiranog Krima i stupili bi na snagu samo u slučaju potpunog prekida vatre, rekli su pregovarači novinarima u Istanbulu.

Prijedlozi su najdetaljniji i najkonkretniji koje je Ukrajina dosad objavila u javnosti, prenosi Reuters.

– Ako uspijemo konsolidirati ove ključne odredbe, a za nas je to najosnovnije, tada će Ukrajina biti u poziciji da svoj trenutni status neblokovske i nenuklearne države promijeni u oblik trajne neutralnosti – rekao je pregovarač Olekander Čalij u izjavi koju je uživo prenosila ukrajinska nacionalna televizija.

– Nećemo ugostiti strane vojne baze na svom teritoriju, kao ni raspoređivati vojne kontingente na svom teritoriju, niti ćemo ulaziti u vojno-političke saveze – dodao je.


(Vijesti.ba)

Komentariši