Počinje suđenje Mići Kraljeviću i drugima za zločine u Vlasenici

Počinje suđenje Mići Kraljeviću i drugima za zločine u Vlasenici

Foto: Vijesti.ba

U Sudu Bosne i Hercegovine sutra će se održati ročište u predmetu Mane Đurić, Radenko Stanić, Miroslav Mićo Kraljević i Goran Garić.

Oni su optuženi za ratne zločine nad Bošnjacima u Vlasenici, odnosno progon bošnjačkog civilnog stanovništva – ubistvima, zatvaranjima, prisilnim nestancima, seksualnim zlostavljanjem i drugim nečovječnim djelima. 

Miroslav Mićo Kraljević je načelnik Vlasenice. Kraljević je bio komandant tzv. Specijalne policijske jedinice, čiji su pripadnici silovali, pljačkali, ubijali i zatvarali vlaseničke Bošnjake.

U Vlasenici je ubijeno 2.633 Bošnjaka. Od tog broja, 2.222 osobe starosne dobi od 18 do 65 godina, 262 djece i 149 osoba starosne dobi preko 65 godina. Među ukupnim brojem ubijenih bilo je 2.310 muških i 323 ženskih osoba. Još uvijek nisu pronađeni posmrtni ostaci 996 Vlaseničana.

Njega je početkom februara ove godine na Sudu BiH prozvao Predrag Bastah, koji je prošle sedmice prvostepenom presudom osuđen na 20 godina zatvora zbog zločina nad vlaseničkim Bošnjacima.

Bastah je 4. februara 2010. godine u drugom predmetu pravosnažno osuđen na 22 godine zatvora, također za zločine protiv čovječnosti. Prošlosedmičnom presudom kazne su mu objedinjene i izrečena mu je jedinstvena kazna zatvora u trajanju od 35 godina.

Svjedočeći u svoju korist Bastah je izjavio da je po naredbi i pod prijetnjom oružjem Miroslava Kraljevića ušao u autobus sa zatvorenicima, koji su potom odvezeni na strijeljanje na području Vlasenice.

Bastah je tokom suđenja za učešće u ubistvima 37 civila bošnjačke nacionalnosti na lokalitetu Mračni do, nekoliko puta prozivao Kraljevića, Stanića, Đurića i Garića, kao i Kraljevićevu sestru Višnju Aćimović.


(Vijesti.ba)

Komentariši