Moderno oružje kao posljednja odbrana od ruske invazije

Iako Ukrajini nisu isporučeni avioni i druge letjelice, što je Volodimir Zelenski tražio još u decembru, snage bezbjednosti u Kijevu sad imaju na raspolaganju širok spektar najnovijeg oružja i opreme.

Oprema i oružje koji se koriste u Ukrajini uglavnom predstavljaju posljednju riječ vojne tehnologije, a mnoga se i po prvi put koriste u realnim uslovima (EPA)

Ivan Trajković 29 Mar 2022

Kada je nedavno američki predsednik Joe Biden najavio paket vojne pomoći Ukrajini od čak 800 miliona dolara, akcije gotovo svih korporacija iz sfere odbrambene tehnologije su skočile između četiri i 6,8 odsto. Jasno je da će najveći deo ove sume biti utrošen na oružja najnovije generacije, koja su, naravno, i najskuplja.

Mediji su najviše pažnje posvetili novoj vrsti “dronova kamikaza”. Zvanično ime ovog drona je Switchblade 300 (žilet), a proizvod je kompanije AeroViroment. Dron prestavlja i prvu generaciju tzv. SUAS letelica (small unmanned aircraft system). U praksi, Switchblade je kombinacija projektila i drona – vojnik ga lansira sa zemlje uz pomoć malog lansera, a kada je u vazduhu ovaj dron može samostalno uz pomoć računara da nalazi i locira mete. Postoje dve vrste Switchblade drona – veća verzija sa dometom od 70 kilometara i brzinom do 150 kilometara na sat, te manja verzija, koja je i daleko lakša, sa dometom od 10 kilometara.

Takođe, ukrajinske snage su dobile i oko stotinu raketa Hellfire R9X, koje se po prvi put koriste na nekom bojištu u širem opsegu. R9X projektil se može lansirati sa drona ili lovačkog aviona, a specifičan je po tome što pre udara na svoj cilj projektil otvara i šest veoma oštrih sečiva. Ovakvi projektili se nazivaju i “snajper iz vazduha” i namenjeni su likvidaciji ključne žive sile neprijatelja.

Za Hellfire R9X se po prvi put čulo početkom 2020. godine, nakon tajne akcije CIA u Iraku. Tada je američki dron MQ-1 Predator ispalio četiri R9X projektila na kolonu vozila koja se kretala u blizini međunarodnog aerodroma u Bagdadu. U jednom od vozila je bio i general Qasem Soleimani, kao i njegov zamenik, Abu Mahdi Al-Muhandis. Njih dvojica su bili glavni zapovednici specijalnih jedinica Iranske revolucionarne garde – snaga Quds. Celo vozilo je bilo uništeno, uz pogibiju dva generala, ali je tada stručnjake zbunilo to što vozilo nije i zapaljeno, što je slučaj kada se koriste standardne Hellfire rakete. Na jednom od snimaka sa lica mesta se jasno videla i oznaka tela projektila – Hellfire AGM-114, sa laserskim navođenjem. Ipak, čudno je bilo i to što je projektil većim delom bio netaknut. Tada su i procurela prve informacije o novoj vrsti bojeve glave za Hellfire projektile – bilo je reč upravo o R9X verziji sa “noževima”.

Mogu oboriti cijelu lovačku grupu aviona

Još jedno od oružja koje je predsednik Volodimir Zelenski više puta tražio, a sada je i isporučeno, su sistemi za vazdušnu odbranu Stinger (stršljen). Ovaj prenosni PVO sistem se u najvećem broju slučajeva montira na vozilo, ali ga izuzetno mogu opsluživati i dva vojnika sa zemlje. Do danas je proizvedeno više od 85.000 jedinica ovog sistema, a korišćen je u oba rata u Iraku, Avganistanu, Siriji, Jemenu, ali i u Sudanu. Jedno od prvih “pojavljivanja” u javnosti Stinger je imao i u Bosni i Hercegovini, za vreme rata u bivšoj SFRJ.

Aktuelne verzije Stinger sistema su tipa SAM/IH, što znači da imaju infracrveno navođenje do mete. Proizvođač ovog sistema, Raytheon Systems, navodi da se on koristi u armijama 31 zemlje širom sveta. Postoji i unapređena verzije ovog sistema, TWQ-1 Avenger, sa dva lansera od po četiri projektila. Ovaj unapređeni sistem u idealnim uslovima može da obori i celu lovačku grupu aviona (obično od šest do osam letelica).

U snimcima iz Ukrajine se često može videti i lanser projektila FGM-148, popularno nazvan Javelin (ubojito koplje). Prvi put predstavljen 1996. godine, Javelin je je tzv. FaF projektil – ispali i zaboravi. Projektil ima višestruke infracrvene projektore, koji “osvetljavaju” čitavo bojište potencijalnim tačkama udara. Prevashodno namenjen napadu na tenkove, transportere i druge tipove vozila, zbog svog naprednog sistema navođenja, Javelin može da se koristi i protiv helikoptera i dronova u niskom letu. Kada je opremljen sa HEAT projektilom, Javelin može da se koristi i van optičke vidljivosti neprijateljskog vozila – iz zgrade, bunkera, pa čak i iz vozila u pokretu. Neke od jedinica vojske SAD koriste Javelin i unutar sistema AAWS-M, koji ima dodatno lasersko skeniranje i navođenje, te može uništiti čitavu grupu tenkova samo jednim lansiranjem.

Uz ove lansere, u Ukrajinu je stiglo i pet hiljada AT-4 lansera. Proizvod švedske kompanije Saab Bofors, AT-4 je jedan od najpopularnijih anti-tenkovskih sistema u svetu. Sa izuzetno brzim projektilom M136, koji prelazi 250 metara za manje od jedne sekunde, na bojištu prave odbrane od AT4 sistema zapravo i nema. Novije verzije mogu biti opremljene i SMAW projektilom, koji je u stanju da probije zidove zgrade ili bunkera, kao i blindirana vozila.

Oči na nebu

Do sada je najmanje 30 zemalja pružilo razne obaveštajne podatke Ukrajini, dok njih 14 u potpunosti razmenjuje sve obaveštajne podatke sa Kijevom. Takođe, omogućen je i pristup globalnoj obaveštajnoj mreži Five Eyes (pet očiju), koju čine SAD, Velika Britanija, Kanada, Australija i Novi Zeland.

Iako su ovakvi podaci (očekivano) državna tajna u svakoj od zemalja ove koalicije, bezbednosni stručnjaci smatraju da Ukrajina najverovatnije podatke o komunikacijama ruskih snaga (SigINT) dobija iz baze Hortensie III u Bad-Aiblingu u Nemačkoj. Ova baza je deo 18-te uprave američke vojske, zadužene za prikupljanje podataka sa satelita i radio komunikacija. U njoj je baziran i 402. obaveštajni bataljon, kao i deo 66-og obaveštajnog bataljona (koji ima i svoju sopstvenu bazu u Augsburgu). Aktivnosti u Bad-Aiblingu se vode kao ‘R3-SC’ – prikupljanje i analiza podataka i signala u elektronskom domenu.

Uz ovo, Ukrajini su dostupne i satelitske fotografije komercijalnih satelitskih kompanija Maxar, Black Sky i Cognitive Space. Kompanija Maxar čak ima i sopstveni “News Bureau” te satelitske fotografije pokreta ruskih trupa deli i sa pojedinim globalnim medijima. Tu je i program “Secure Watch”, 24-časovno nadgledanje Ukrajine iz svemira. Ukrajina po prvi put dobija i snimke sa SAR satelita (synthetic aperture radar) koji može da snima i noću, kao i kroz guste oblake.

Takođe, iznad Ukrajine se trenutno nalazi i grupa malih “nano” satelita, koji uz pomoć ADS-B sistema nadgledaju vazdušni prostor i kretanje ruskih aviona.IZVOR: AL JAZEERA


POVEZANE

VIŠE IZ RUBRIKE TEHNOLOGIJA

POPULARNO

Komentariši