Lagumdžija: Evropa u Moldaviji polaže test

Lagumdžija: Evropa u Moldaviji polaže test

N1 BiH 28. mar. 2022

Zlatko Lagumdžija, bivši ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, govorio je za N1, između ostalog, o posjeti Moldaviji i izbjegličkim kampovima u Kišnjevu. Kako je rekao, vidio je tamo tužne slike, i ljude koji su imali jučer normalan život, a sada im je srušen. 

“Najugroženija je Moldavija, jer ima stanovnika kao mi, nešto manje teritorije nego mi. Rusija kad bi odlučila da pokori Moldaviju i učini ovo što je uradila Ukrajini, to bi bilo za 24 sata. Problem je što praktično 100 posto plina se uvozi iz Rusije. Ekonomija Moldavije je pet ili šest puta slabija od neke prosječne zemlje u EU, negdje kao kod nas”, rekao je Lagumdžija.

Bio je u izbjegličkim centrima u Rumuniji u Bukureštu i to je uporedio sa ratnim godinama u BiH.

“Bio sam u izbjegličkom centru u školi. Isto sam vidio kao i kod nas. To su ljudi koji su imali jučer normalan život. Sad im je srušen”, kazao je emotivno Lagumdžija, dodajući:

“Prošao sam kroz to prije 30 godina. Pregovarao sa svijetom koji nas je izdao. Pregovarao sa generalima, pregovarao sa UNHCR-om, koji je pitao tada Karadžića – da li nas može nahraniti… Konvoji koji su ušli u Žepu, Srebrenicu… Sve su to stvari kroz koje smo prošli. Bojim se da ništa iz toga nismo učili”.

Rekao i da Evropa u Moldaviji polaže test ima li moralni kapacitet da to riješi.

Komentariši