Erdogan: Kontakti s ukrajinskim i ruskim kolegama nastavljaju se u ‘povoljnom smjeru’

Delegacije Rusije i Ukrajine okupit će se u utorak u Istanbulu u momentima dok ruski rat protiv Ukrajine traje već više od mjesec dana.

Mogu kazati da telefonski razgovori koje smo dosad održavali s gospodinom Vladimirom Putinom i gospodinom Volodimirom Zelenskim idu u povoljnom pravcu, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan novinarima u ponedjeljak u Ankari (EPA)

28 Mar 2022

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan kazao je u ponedjeljak da se telefonski razgovori s njegovim ukrajinskim i ruskim kolegama nastavljaju u “povoljnom smjeru”, javlja agencija Anadolija.

“Mogu kazati da telefonski razgovori koje smo dosad održavali s gospodinom Vladimirom Putinom i gospodinom Volodimirom Zelenskim idu u povoljnom pravcu”, rekao je Erdogan na konferenciji za novinare u Ankari, nakon sastanka kabineta u predsjedničkom kompleksu.

Prije nove runde mirovnih pregovora između Ukrajine i Rusije koja bi se trebala održati u Istanbulu u utorak, turski zvaničnici će održati “kratki sastanak” s obje strane, dodao je Erdogan.

Novi sastanak Ukrajine i Rusije

Delegacije Rusije i Ukrajine okupit će se u utorak u Istanbulu u momentima dok ruski rat protiv Ukrajine traje već više od mjesec dana.

Dvodnevni mirovni pregovori, koji će se održati u predsjedničkom uredu u palati Dolmabahce, počet će u 10.30 sati po lokalnom vremenu, odnosno u 09:30 po srednjoevropskom.

U Bjelorusiji je do sada održano nekoliko rundi razgovora između predstavnika Rusije i Ukrajine, a posljednji razgovori su organizovani u formatu videokonferencije 14. marta, ali konkretni rezultati još nisu postignuti.

Turska je 10. marta ugostila ruske i ukrajinske ministre vanjskih poslova u Antaliji na jugu zemlje, što je bio sastanak na najvišem nivou dvije strana od početka ruske invazije 24. februara.

Iako strane nisu uspjele postići dogovor o prekidu vatre, složile su se da nastave pregovore.

Rat Rusije i Ukrajine, koji je počeo ruskim napadom 24. februara, izazvao je međunarodnu osudu, doveo do finansijskih sankcija Moskvi i podstakao egzodus globalnih firmi iz Rusije.

Od tada je najmanje 1.151 civil ubijen u Ukrajini, a 1.842 ranjeno, saopštili su Ujedinjeni narodi. Istovremeno, prema podacima UN-ove agencije za izbjeglice više od 3,87 miliona Ukrajinaca je izbjeglo u susjedne države.IZVOR: AGENCIJE


POVEZANE

VIŠE IZ RUBRIKE SVIJET

POPULARNO

Komentariši