AKO JE DODIK OMETAO ISTRAGU I UGROZIO SIGURNOST TUŽILACA, ZAŠTO GA NE UHAPSE?

Adnan Herco 28/03/2022

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, ovih se dana, a nakon ubistva načelnika Krim-policije u Prijedoru Radenka Bašića, žestoko obrušio na Okružno javno tužilaštvo u Prijedoru kao i Tužilaštvo RS-a, optuživši ih za opstrukciju u otkrivanju i gonjenju počinioca tog krivičnog djela.

U svom stilu, a posredstvom medija, poručio im je, između ostalog, da bi “iz moralnih razloga trebali podnijeti ostavke”, kao i da bi “policija mogla pokrenuti istragu o eventualnoj sprezi tužilaca i ubica u ovom slučaju”.Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reagirali su iz Tužilaštva Republike Srpske iz kojeg su mu poručili da iznosi neistine i da je “pokazao nepoznavanje osnovnih pojmova i procedura u postupanju ovlaštenih službenih osoba i tužilaca u otkrivanju i gonjenju učinilaca krivičnih djela”.

Također, iz Udruženja tužilaca RS-a saopćili su da “najoštrije osuđuju neargumentovane i neprimjerene napade Milorada Dodika na tužioce Republičkog javnog tužilaštva, Okružnog javnog tužilaštva u Prijedoru, te tužioce u RS-u izrečene u medijima, a u vezi s istragom teškog ubistva Radenka Bašića.Tekst se nastavlja ispod oglasa

U saopćenju su Dodika optužili da iznošenjem detalja iz istrage ometa istragu, ali i da na taj način direktno ugrožava sigurnost tužilaca, zaposlenika tužilaštava, kao i članova njihovih porodica.

  • Napadi na nosioce pravosudnih funkcija nose sa sobom izuzetno ozbiljnu poruku, ne samo za tužioce, nego i za sve građane RS-a. Posebno je zabrinjavajuće da su izjave zvaničnika, koje za cilj imaju utjecaj na rad i odlučivanje tužilaštva, postale uobičajena pojava, a da nosioci političke moći očigledno imaju uvjerenje da raspolažu životima i karijerama javnih tužilaca. Zastrašujuće zvuči kada član Predsjedništva BiH, koji ni formalno, a ni suštinski nema nikakva ovlaštenja u pogledu rada tužilaštava u RS-u svjesno kriminalizuje tužioce, bez bilo kakvog argumenta i pri tome se otvoreno miješa u istragu i analizira navodne dokaze koje je, a kako je sam izjavio, dobio iz određenih struktura MUP-a Republike Srpske. Postavlja se pitanje ko je i na koji način, a posebno s kojim ciljem nosiocu političke funkcije dao i daje detalje iz istrage ovako teškog krivičnog djela da bi isti te detalje iznosio u javnosti i na taj način direktno ugrozio samu istragu i sigurnost tužilaca, svih zaposlenih u tužilaštvima, kao i članova njihovih porodica – navodi se u saopćenju Udruženja tužilaca RS-a.

Ova izuzetno oštra reakcija Udruženja tužilaca RS-a primjer je dosad nezabilježenog otpora neke institucije Dodiku u entitetu kojim on neprikosnoveno vlada godinama.

Međutim, ono što se iz saopćenja, kako Tužilaštva RS-a, tako i Udruženja tužilaca RS-a jasno iščitava je da ovakavo Dodikovo ponašanje, ne samo da nije primjereno, već je i u suprotnosti sa zakonima.

Dodik, kako to navode tužioci, javno iznosi detalje iz istrage, koja je sama po sebi tajna i time je ugrožava. To bi se u najmanju ruku moglo podvesti pod krivično djelo iz člana 337 Krivičnog zakona RS-a – povreda tajnosti postupka.

U ovom članu Zakona se kaže: Ko neovlašteno otkrije ono što je saznao u sudskom, prekršajnom, upravnom ili drugom zakonom propisanom postupku, a što se po zakonu ne može objaviti ili je odlukom suda ili nadležnog organa proglašeno kao tajna, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine.

Drugi, pak, primjer, puno je ozbiljniji, a govori o ugrožavanju sigurnosti nosilaca pravosudnih funkcija.

Prema članu 339 KZRS-a – napad na sudiju i javnog tužioca, u stavu 2. Zakona kaže se: Ko primjenom sile, prijetnjom upotrebe sile ili na drugi način ometa ili spriječi sudiju ili javnog tužioca u vršenju sudijske ili tužilačke dužnosti, kaznit će se kaznom zatvora od jedne do pet godina.

Kako se čini, oštro reagiranje je sve što su tužioci u RS-u zasad planirali poduzeti povodom Dodikovih istupa, iako su po svim zakonima u ovoj državi upravo oni ti koji po službenoj dužnosti pokreću postupke ukoliko postoji osnov sumnje da je počinjeno neko krivično djelo.

Da li će i u slučaju Dodikovih istupa kojima je, kako su i sami ustvrdili, ometao istragu i eventualno ugrozio sigurnost nosioca pravosudnih funkcija poduzeti i neki konkretan korak u smislu njegovog procesuiranja, ostaje da se vidi.

Komentariši