Sjeverna Makedonija proglasila pet ruskih diplomata nepoželjnim osobama

Makedonske vlasti tvrde da su diplomate djelovale u suprotnosti sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima te da imaju pet dana da napuste zemlju.

Ministarstvo vanjskih poslova Sjeverne Makedonije pozvalo je ruskog ambasadora u Skoplju Sergeja Bazdnikina (Al Jazeera)

28 Mar 2022

Vlasti Sjeverne Makedonije su proglasile pet ruskih diplomata nepoželjnim osobama i dale im rok od pet dana da napuste zemlju.

Ministarstvo vanjskih poslova Sjeverne Makedonije saopćilo je da je pozvalo ruskog ambasadora u Skoplju Sergeja Bazdnikina i uručilo mu “diplomatsku notu kojom je petoro zaposlenih u Ambasadi Rusije označeno za nepoželjne osobe u toj zemlji”.

“Prema informacijama dobijenim od nadležnih organa, oni su izveli aktivnosti koje su u suprotnosti sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima i treba da napuste teritoriju Sjeverne Makedonije u narednih pet dana“, navodi se u saopćenju.

Potez Crne Gore

Crna Gora je također početkom marta proglasila ruskog diplomatu nepoželjnom osobom, na osnovu procjene relevantnih crnogorskih bezbjednosnih organa o njegovim aktivnostima, za koje je ocijenjeno da su u suprotnosti sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima.

Kao odgovor na to, Moskva je crnogorskog ambasadora u Rusiji Milorada Šćepanovića također proglasila nepoželjnom osobom.

Iz Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore reagovali su na odluku odluku Rusije, rekavši da je ona neopravdana, jer se crnogorski diplomata ponašao u skladu sa diplomatskim pravilima.IZVOR: AGENCIJE


POVEZANE

VIŠE IZ RUBRIKE SVIJET

POPULARNO

Komentariši