Scholz: Vrijeme za nastavak pregovora s Albanijom i Makedonijom

Scholz: Vrijeme za nastavak pregovora s Albanijom i Makedonijom

Foto: Agencije

Moskva je prekršila sva pravila međunarodnog poretka kada je upotrijebila silu da bi mijenjala granice, i Rusija će biti ta koja će trpjeti najteže posljedice toga, rekao je danas njemački kancelar Olaf Scholz.

Potreba da se garantuje sigurnost u Evropi jedna je od ključnih percepcija u poslijeratnom periodu u pogledu koje su se svi, uključujući i Rusiju, saglasili poslije 1990-tih, istakao je Scholz na konferenciji za novinare poslije sastanka sa švedskom premijerkom Magdalenom Andersson.

– Na to može biti samo jedan odgovor. Prvo, pozivamo Rusiju da zaustavi rat. Drugo je da toliko ojačamo da se napad na članicu EU ili NATO-a ne dogodi, zato što smo dovoljno jaki da na to odgovorimo – poručio je njemački kancelar.

Također je naglasio da je potrebno, što je prije moguće, započeti pregovore s Albanijom i Sjevernom Makedonijom o pristupanju EU zato što bi, kako je ocijenio, Zapadni Balkan zbog bilo kakvog odlaganja bio ranjiviji na vanjski uticaj.

– Jasno je i Njemačkoj i Švedskoj da EU mora da nastavi institucionalne reforme da bi imala kapacitete za proširenje – poručio je Scholz, prenosi VOA.


(Vijesti.ba)

Komentariši