ROMEO FRANZ – AGILNI ZASTUPNIK

ROMEO FRANZ - AGILNI ZASTUPNIK

Foto: Vijesti.ba

Agilni evropski zastupnik Zelenih Romeo Franz, zadužen za odnose s Bosnom i Hercegovinom i Kosovom, u kontekstu rata u Ukrajini upozorio je na uticaj Rusije na Zapadnom Balkanu – posebno u BiH.

Kao predsjednik delegacije za odnose s Bosnom i Hercegovinom i Kosovom, posebno se brine oko pitanja vezanih uz Zapadni Balkan.

Kaže da rat u Ukrajini nije odvratio pažnju od Zapadnog Balkana. Upravo suprotno, Putinovoj Rusiji su od interesa daljnji konflikti, nemiri i slabljenje Evrope, smatra on. Za to, po njegovom mišljenju, ima potencijala pogotovo u Bosni i Hercegovini.

”Nakon invazije na Ukrajinu postalo je jasno da Putin u Evropi želi ostvariti sigurnosni poredak po svom ukusu. On je i veliki zagovornik politike odcjepljenja Srba pod Miloradom Dodikom u BiH”, kaže Franz.

Bavljenje kompleksnim političkim temama ovom njemačkom i evropskom političaru olakšava dugogodišnje iskustvo u domenu zaštite ljudskih i građanskih prava. Evropska i međunarodna perspektiva samo je proširila njegove poglede na mnoge teme, kaže Franz. Rado se prisjeća posjete Washingtonu gdje je držao govor pred afroameričkim studentima. U razgovoru s njima mu je postalo jasno da su diskriminirane skupine povezane kroz slična iskustva s rasizmom.

”Potrebno je napraviti savez diskriminiranih. Pritom, ne treba zaboraviti da postoje specifične forme rasizma i diskriminacije. Štaviše, to znači da uz pomoć prikupljenog, sveobuhvatnog istorijskog pamćenja različitih skupina treba prepoznati sustav koji stoji iza svega”, objašnjava Franz.

Svojom odlukom da ode u politiku Franz je mnoge iznenadio. I sam priznaje da je dugo o tome razmišljao i tu odluku odugovlačio. Ali, ranije su druge stvari bile njegov prioritet: 2012. godine utemeljio je Hildegard-Lagrenne zakladu koja se bori protiv anticiganizma u sektoru obrazovanja. Kao komunikacijski trener bavio se demontažom desničarskih parola u školama i drugim obrazovnim institucijama.

(Vijesti.ba)

Komentariši