Opstanak RS-a ne zavisi od Vučića, pogotovo ne od Vulina

Aleksandar Vulin je izjavama dokazao da se Srbija, odnosno vlast u Beogradu, direktno miješa u funkcionisanje bosanskohercegovačkog entiteta.

28 Feb 2022

Aleksandar Vučić i Aleksandar Vulin su najveće štetočine kada je riječ o miru u regiji, piše autor (EPA)

Od toga da li će Aleksandar Vučić ostati na vlasti zavisi opstanak bh. entiteta Republika Srpska, rekao je Aleksandar Vulin, ministar unutrašnjih poslova Srbije. Koliko god se svi mi tešili da je to rekao neko poput Vulina i da se radi o ordinarnoj gluposti i političkom debilizmu, nije slučajno izrečeno. Pred Srbijom su izbori koje Vučić ne sme da izgubi i zato je pokrenuta teška artiljerija. Ovakva izjava mnogo govori. Ona je dokaz je da se Srbija, odnosno vlast, meša u funkcionisanje RS-a. Vulin svesno stavlja do znanja ovakvim stavom da su Srbija i RS jedno i da je Vučić predsednik svima koji žive u jednoj državi i jednom entitetu druge države.

Kao i mnogo toga što je već saopšteno narodu ili će tek biti, Vulin je iskoristio baš ovaj trenutak kada je u Beogradu “provaljena” shema po kojoj se državljani Bosne i Hercegovine upisuju u birački spisak, naročito na Novom Beogradu. Vulin, koji je na vrhu hijerarhije koja je zadužena za realizaciju ovog prljavog posla, jer se obavlja u prostorijama Ministarstva unutrašnjih poslova, osetio je trenutak i potpalio predizbornu vatru u grudima mnogih Srba u Bosni i Hercegovini.

‘Braćo i sestre, izvolite u Srbiju, u Beograd’

Sitno i jeftino politikanstvo najniže vrste, svojstveno Vulinu, ima za cilj homogenizaciju i omasovljenje ovakvog izbornog inženjeringa Srpske napredne stranke. U prevodu: “Braćo i sestre, izvolite u Srbiju, u Beograd, tačnije na Novi Beograd, i glasajte za nas da ne bismo izgubili. Pomozite nam sada kada nam je najteže.”

Na svu sreću, niko ne treba da se brine zbog Vulinove budalaštine. Ne RS, već ničija budućnost, sem SNS-a, ne zavisi od toga da li će Vučić ostati na vlasti. Jedino kome treba da se, narodski rečeno, tresu gaće jeste upravo Vulin. Samo u sistemu vrednosti u moralnoj piramidi na čijem vrhu se nalazi neko poput Vučić, Vulin može da opstane tu gde jeste. Svega par godina vlasti Vulinu je bilo dovoljno da kupi nekretninu u Beogradu o kakvoj je samo mogao da sanja dok je kao mali gledao “Pepeljugu” i nadao se nekom princu koji će ga uvesti u raskošnu palatu. Prvi put je to bila Mira Marković, a onda se desio Vučić, odnosno imaginarna tetka iz Kanade.

Takav čovek će učiniti sve, u dogovoru sa svojim “pricom”, da opstanu svi zajedno na vlasti. Njegova izjava o opstanku RS-a je slična onoj kada su penzionere u Srbiji plašili da će ostati bez penzija ukoliko Vučić ne ostane na vlasti. Penzionerima može da bude samo bolje, kao što im je bilo mnogo bolje posle odlaska prethodnog diktatora Slobodana Miloševića.

Kako je Milorad Dodik došao na vlast

Šta bi se to desilo sa RS-om ako bi kojim slučajem Vučić otišao sa vlasti? Apsolutno ništa naročito. Prijateljske veze i poseban odnos između Srbije i RS-a bi svakako ostao. Sigurno se Beograd ne bi mešao u unutrašnju politiku niti Bosne i Hercegovine, niti RS-a, zbog siline problema sa kojima bi se nova vlast susrela. Milorad Dodik ne bi imao taj luksuz da ponovo okrene ćurak, a bilo bi i glupo. On je sebe vezao za Vučića, i ako ode Vučić, ne bi mu sigurno bilo svejedno.

Svi zaboravljamo kako je Dodik došao na vlast, odnosno uz čiju pomoć. Zaboravljamo i to da je upravo on rekao da je u Srebrenici bio genocid, jasno i glasno, direktno u tv kamere. Za Ratka Mladića je rekao da se krije poput neke babe, umesto da se preda i suoči sa optužbama. Nije to izjavio nijedan drugosrbijanac ili autošovinista, nego upravo Dodik. Ali, novi zaokret teško da bi bio moguć.

Ono što je nejasno je kako bilo ko od tih srpskih junačina može da bude “opčinjen” Vulinom i njegovim nebulozama. Neko ko je dokazani dezerter, koji se vadio na ravna stopala i izbegao služenje vojnog roka, sada deli lekcije o patriotizmu i opstanku RS-a. U krajnjoj liniji, svađa pripadnike jednog istog naroda. Vulin nikako da shvati da nije dostojan srpskog imena i prezimena. To što je Vulin nije Srbija i nije srpstvo. To je, na žalost, njegova vizija “srpskog sveta”, koju prodaje poslednjih nekoliko godina. On veruje da je taj super-heroj koji će objediniti sve Srbe i da će RS prisjediniti Srbiji.

Direktni remetilački faktor u regionu

Pevanjem pod šatrama se ne brani srpstvo nigde u svetu, pa ni u RS-u. Niti veličanjem Vučića. Predsedniku Srbije ta melodija godi, on je takav. Voleo bi da od njegove sudbine zavisi i budućnost, ne samo RS-a, nego i Crne Gore, severa Kosova i Bog te pita čega sve još, ali na sreću svih nas, to je daleko od istine. Vučić i Vulin su najveće štetočine kada je reč o miru u regionu. Oni su direktni remetilački faktor u regionu, jer nijedan drugi državnik tog ranga ne daje izjave poput njih. Vučić će uvek reći da je on čovek mira, da radi sve što treba zarad mira, ali uvek kada treba napudra Vulina i ostale kolege da kažu ono što se on plaši da kaže javno. I tako već deset godina.

RS može da bude spokojna i mirna ko god pobedi u aprilu. I za razvoj, sreću i napredak RS-a trebalo bi da se distancira od laži i obmana koje dolaze od Vučića i njegovog okruženja. Njih sve zajedno ne zanima narod. On i oni narodom manipulišu kako bi ostali na vlasti. Pomažu jedni drugima kada god im je to potrebno, a narod ako pretekne – super. A građani RS-a, ako stvarno žele dobro matici, ne bi trebalo da se pecaju na Vulinove udice i da ne pristaju na učešće u izbornoj krađi tako što se prijavljuju da žive u Srbiji i glasaju sa Vučića.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.IZVOR: AL JAZEERA


  • Nenad KulačinNenad Kulačin je rođen 1970. godine u Beogradu. Novinarsku karijeru počeo je u dnevnom listu Borba, radio kao novinar i urednik u Vestima iz Frankfurta te bio urednik u nedeljniku Standard. Na beogradskoj TV Enter počeo je televizijsku karijeru, dvije godine je bio urednik na televiziji B92, odakle 2009. godine prelazi ne mjesto glavnog i odgovornog urednika RTV Šabac. Trenutno radi u lokalnom šabačkom nedjeljniku Glas Podrinja. Sa Markom Vidojkovićem je koautor emisije Dobar, loš, zao na TV Šabac.

POVEZANE

VIŠE IZ RUBRIKE PIŠE

POPULARNO

Komentariši