Ministrica Hota-Muminović ispratila đake u Srebrenicu: Učite istinu o genocidu

Ministrica Hota-Muminović ispratila đake u Srebrenicu: Učite istinu o genocidu

Foto: FENA

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović ispratila je danas sarajevske srednjoškolce u Srebrenicu.

– Nemojte da vam ova posjeta izazove revolt pa da nekada u budućnosti učinite ono što ne biste voljeli da učine vama. Bosanci i Hercegovci uvijek su znali živjeti skupa u miru, zagovarajte tu ideju i živite je, to je veoma važno – poručila je.

Naime, nakon pauze od dvije godine zbog pandemije koronavirusa, ove školske godine u okviru projekta Njegovanje kulture sjećanja nastavlja se posjeta učenika srednjih škola Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari.

Posjete će se realizirati od danas do 11. aprila, a prvu grupu od oko 400 učenika koja je jutros otputovala čine đaci drugih razreda Internacionalne gimnazije SEDEF, Gazi Husrev-begove medrese, Gimnazije Univerziteta Sarajevo School of Science and Technology (SSST), Srednje muzičke škole, Srednje škole za tekstil, kožu i dizajn i Prve bošnjačke gimnazije.

Planirano je da Potočare ove školske godine posjeti 4.065 učenika drugog razreda srednjih škola iz KS.

– Na ovaj način nastavljamo njegovati kulturu sjećanja i pamćenja. Zbog pandemije imali smo pauzu od dvije godine, međutim, vraćamo se našim redovnim obavezama. Kažem obavezama, jer u suštini, historija se ponavlja onima koji ništa iz nje ne nauče – rekla je ministrica Hota-Muminović.

Istakla je da će ti mladi ljudi uskoro biti donosioci odluka u Bosni i Hercegovini.

– Veoma je važno da im pružimo priliku da vide o kakvom razmjeru zločina genocida je riječ. Kada dođu u Potočare, vide bijele nišane, čuju historijski čas preživjelih, sve će im se samo kazati. Oni će, naravno, učiti i o presudama, ali važan je njihov lični doživljaj na mjestu gdje se desio genocid, gdje su razdvajani muškarci i žene, gdje su mnogi ostali bez svojih najmilijih – kazala je.

Kako je navela, poslije ovakvih posjeta, učenici svijet gledaju drugačijim očima te je važno naučiti ih da pamte i sjećaju se.

– Nije nam u interesu da proizvedemo generacije koje će imati duboke traume. Mi ih učimo istini, koja je ponekad bolna, ali se moramo znati nositi s njom – zaključila je ministrica Hota-Muminović, objasnivši da su u pratnji đaka i prežvjeli prosvjetni radnici iz srebreničke regije, koji će djeci na najbolji pedagoški način prenijeti istinu o genocidu, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

(Vijesti.ba / FENA)

Komentariši