Razgovori o Izbornom zakonu vode u potkopavanje države

Razgovori o Izbornom zakonu vode u potkopavanje države

Foto: Internet

Izbornim zakonom protiv nezavisnosti i suvereniteta BiH! bila je tema današnje redovne sesije Kruga 99 u online formatu, o kojoj su govorili uvodničari prof. dr. Zlatan Begić  i Prof. dr. Senadin Lavić.

– Svjedočimo raspravi o Izbornom zakonu u BiH. Bez obzira što formalni instituti političke participacije, kao što su izbori i parlament, funkcioniraju, oni su postali zakočeni ili se pokušavaju zasnovati na krutim etničkim kriterijima – kazao je Lavić.

Dodao je da je sasvim je izvjesno da fabricirana rasprava oko Izbornog zakona BiH direktno vodi u daljnju etničku podjelu državne teritorije i služi političkoj oligarhiji da se nametne iznad države i vladavine prava.

– Apsolutno je paradoksalno da razgovori o Izbornom zakonu BiH vode direktno u potkopavanje funkcioniranja države i razvijaju neviđenu etničku diskriminaciju među građanima, jer će neki od građana u tom aparthejdu imati nekoliko puta vrijedniji glas, i onda tu se više ne radi o demokratiji. Cinizam je da iz europske birokratije nastupaju pojedini predstavnici i služe zagrebačkom pokušaju da se ostvari kontrola nad dijelom nezavisne države Bosne i Hercegovine prema uzoru na entitet RS kojim dominira susjedna Srbija. Ali, više niko nema prava da zanemaruje interese države BiH i popušta diskriminacijskim modelima reforme Izbornog zakona. Zato treba insistirati na punoj demokratiji i građanskom društvenom modelu kao u državama sa zapadno-evropskog prostora – zaključio je prof. Lavić.

Prof. dr. Zlatan Begić je kazao da Evropska unija danas kao i međunarodna zajednica 90-tih godina prošlog stoljeća u okviru aktuelnog pregovaračkog procesa i pristupa krizi u BiH postavila pogrešne ciljeve i prioritete pogotovo kada je riječ o izbornoj reformi u našoj zemlji, čime pokazuju tvrdi kontinuitet svoje nekonsekventne politike u BiH još od državnog osamostaljenja naše zemlje.

Istakao je da takav početni nekonesekventan pristup doveo  do primjene potpuno pogrešne metodologije u pogledu vođenja čitavog procesa.

Begić je slikovito objasnio kako vidi dešavanja koje se događaju posljednjih mjeseci i kazao da je međunarodna zajednica, slikovito rečeno, kako ističe Begić, napravila svojevrsnog ‘frankenštajna’ od bh. države 90-tih godina prošlog stoljeća.

– Danas bi evropska unija tom ‘frankenštajnu’, takvog kakav je, još da odsječe jednu nogu i to našim rukama i našim alatom. To se ne smije prihvatiti – kazao je Begić.


(Vijesti.ba)

Komentariši