Karamehmedović: Vasićeva izjava je teroristički čin

Karamehmedović: Vasićeva izjava je teroristički čin

Foto: BHRT

Član Glavnog odbora SNSD-a i nekadašnji glavni tajnik te stranke Rajko Vasić na društvenoj mreži Tviter zaprijetio je miniranjem zgrade BHRT-a, a na što je regirao i prvi čovjek BHRT-a Belmin Karamehmedović.

Podsjetimo, Vasić je na Tviteru napisao kako će on “minirati zgradu BHRT-a” ako je druge to sramota učiniti.

Njegova izjava izazvala je niz reakcija i osuda, prvenstveno od samih zaposlenika i novinara BHRT-a, ali i od šire javnosti.

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Damir Arnaut Vasića je prijavio nadležnim institucijama za terorističko djelovanje, a o svemu se danas oglasio i prvi čovjek BHRT-a Belmin Karamehmedović.

On je u izjavi za BHRT rekao kako ovo neće pokolebati BHRT te je pozvao da se riješi glavni problem koju javni servis ima – blokirani račun od strane Porezne uprave Federacije BiH.

“Ova objava na Tviteru je samo vrh ledenog brijega i precizan pokazatelj što misle oni koji žele srušiti Radioteleviziju Bosne i Hercegovine. Nema nikakve dileme da se radi o terorističkoj prijetnji koja je prijavljena nadležnim organima, ali isto tako koristim ovu priliku da kažem da takve stvari neće proći i da će BHRT učiniti sve što je u našoj moći da nastavlja obavljati svoju funkciju kao što je i do sada”, rekao je Karamehmedović.

Pozvao je nadležne institucije da pomognu BHRT-u.

“Problemi s kojima smo suočeni, s blokadom računa, zaista su veliki i morat će se naći neko rješenje u vrlo kratkom roku i to je ono što je ozbiljan problem BHRT-u, a ovo je ujedno još jedan poziv nadležnim institucijama da se učini sve što se može učiniti da se problem riješi i da se izbjegne najcrnji scenarij”, zaključio je Karamehmedović u izjavi za BHRT.

Podsjetimo, računi BHRT-a blokirani su već neko vrijeme, a izravna posljedica toga je neisplata plaće za oko 800 djelatnika BHRT-a. Računi su blokirani zbog duga prema Poreznoj, a iz BHRT-a ističu kako je uzrok za taj dug činjenica da Radiotelevizija Republike Srpske BHRT-u duguje oko 60 milijuna maraka naplaćenih od zajedničke pretplate.

Ostaje za vidjeti hoće li problem BHRT-a biti riješen, no za sada je jedno sigurno – ako se dogodi najcrnji scenarij kojeg je spomenuo i Karamehmedović, za cijelu Bosnu i Hercegovinu će bit ogroman šok novih 800 osoba na zavodima za zapošljavanje, a posebno u kontekstu ekonomske krize koja je neminovna nakon koronavirusa i ratnih zbivanja u Ukrajini.


(Vijesti.ba)

Komentariši