GRAD NA NERETVI VEČERAS U MRAKU

Emrah Fejzović 26/03/2022

Uz najveće svjetske atrakcije, Stari most u Mostaru, Saborna crkva, Karađozbegova džamija, Franjevačka crkva, Katedrala, križ na Humu, TC Mepas Mall i brojni objekti u najvećem hergevovačkom gradu na sat vremena su utonuli u mrak u borbi protiv klimatskih promjena.

Na ovaj način se naša zemlja pridružila globalnoj inicijativi Svjetskog fonda za zaštitu prirode (WWF) “Sat za planetu Zemlju”, sa više od 190 zemalja svijeta u borbi protiv klimatskih promjena.Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bosna i Hercegovina u ovoj globalnoj akciji sudjeluje od 2009. godine, a prvi se pridružio Mostar, pa se Stari most našao rame uz rame sa građevinama kakve su Eiffelov toranj i Sydneyska opera. Gradonačelnik Mostar Maro Kordić ističe da je Sat za planet Zemlju osnovan kako bi ujedinio svijet u podršci ljudima i planetu.

  • Naša je vizija uvijek bila stvoriti pozitivne utjecaje na okoliš kroz moć mnoštva. U ovim grubim vremenima, Sat za planet Zemlju 2022. nudi još jedan trenutak za solidarnost i priliku da brinemo jedni o drugima i domu koji svi dijelimo. Priroda je neophodna za izgradnju sigurnijeg, otpornijeg i održivijeg svijeta u kojem svi napreduju i žive u harmoniji jedni s drugima – kazao je mostarski gradonačelnik.

Sat za planetu Zemlju prvi put je održan u Sidneyu 2007. godine kao građanska inicijativa za podizanje svijesti o klimatskim promjenama, kada je WWF u Australiji predstavio svoju ideju kako da se građani zainteresiraju za temu klimatskih promjena.

To je dovelo do prvog gašenja svjetala u Sidneyu, u kojem je sudjelovalo oko 2,2 miliona građana. Već se sljedeće godine ovo pretvorilo u globalnu akciju, dok su klimatske promjene polako postale sve značajnija tema u našim životima.

Izvršna direktorica WWF Adrije Nataša Kalauz ističe kako da je naš odnos s prirodom narušen i da za moramo svi djelovati da bi se priroda oporavila i spriječile katastrofalne posljedice tog stanja. “Ubrzano uništavanje prirode, kao posljedica ljudskih aktivnosti, ima katastrofalne utjecaje na populacije divljih vrsta, na ljudsko zdravlje i sve druge aspekte naših života. Gotovo svakog sata u svijetu izgubimo jednu vrstu. Vrijeme nam istječe i ako želimo da se priroda oporavi, moramo odmah djelovati”, upozorila je Kalauz.

Misija WWF-a je zaustaviti propadanje zemljinog prirodnog okoliša te izgraditi budućnost u kojoj ljudi žive u skladu s prirodom čuvajući svjetsku biološku raznolikost i osiguravajući održivu uporabu obnovljivih prirodnih resursa, promovirajući smanjenje zagađenja i rasipne potrošnje, piše Klix.ba.

Sat za planet Zemlju može obilježiti svatko od nas, gašenjem svjetla od 20:30 sati zajedno sa trgovima i znamenitostima naših i svjetskih gradova.

Komentariši