EUROZASTUPNIK: SMJEŠTAJ U EU ZASLUŽUJU SVE IZBJEGLICE, NE SAMO ONE IZ UKRAJINE

Emrah Fejzović 26/03/2022

Europska unija trebala je Direktivu o privremenoj zaštiti primijeniti ne samo za izbjeglice iz Ukrajine već i za sirijske izbjeglice, poručio je danas eurozastupnik i bivši belgijski premijer Guy Verhofstadt na plenarnoj sjednici Konferencije o budućnosti Evrope.

Na plenarnoj sjednici raspravlja se o nacrtima prijedloga koje će poslati na razmatranje institucijama Europske unije.Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudionici panela o migracijama podržali su aktiviranje Direktive o privremenoj zaštiti na temelju koje ukrajinske izbjeglice dobivaju smještaj u državama članicama EU.

No postavili su pitanje nisu li isti tretman trebale dobiti i sirijske izbjeglice koje su prije sedam godina masovno bježale od građanskog rata.Tekst se nastavlja ispod oglasa

“ŽELIMO JEDNAKE STANDARDE ZA SVE MIGRANTE”

  • Mogu reći, kao pojedinac, ali ne kao supredsjedatelj Konferencije, da smo trebali primijeniti spomenutu Direktivu koja se temelji na iskustvima iz kosovske krize. Evropski je parlament to tražio od Evropske komisije, ali ona je težila ka sporazumu o kvotama između država članica, o kojima se i dan danas razgovara – rekao je zastupnik liberala u Evropskom parlamentu Guy Verhofstadt.

Alessandro Alfieri, zastupnik u gornjem domu italijanskog parlamenta, također smatra da Evropa nije napravila sve što je mogla tokom rata u Siriji.

Evropska unija bi, prema njegovom mišljenju, trebala igrati veću ulogu u migracijskim tokovima.

  • Predstavnici evropskih i nacionalnih panela građana kazali su da žele jednake standarde za sve migrante glede pristupa tržištu rada i školama, u kojima bi učenici trebali učiti o tome kako migracije doprinose kulturi i društvu – istaknuo je Alfieri.

Pitanje migracije građani su ocijenili vrlo polariziranim u javnom mnijenju. Dio građana tvrdi da EU ne smije dozvoliti neregularne migracije te se zalaže za povećanje ovlasti Agencije za evropsku graničnu obalnu stražu, poznatiju kao FRONTEX.

Međutim, od iste agencije zahtijevaju veću transparentnost u svom djelovanju.

“NE SMIJEMO SE BOJATI MIGRANATA”

S druge strane, dio građana koji učestvuju na Konferenciji smatra da se ne trebamo bojati migranata, već deregulacije tržišta rada i smanjenja radničkih prava.

Za njih je problem u ekonomskom iskorištavanju migranata i jeftinoj cijeni rada, stoga kao rješenje predlažu osnaživanje sindikata i kolektivnog pregovaranja. 

Bivša europarlamentarka, a danas gradonačelnica sjeverozapadnog Bukurešta Clotilde Armand naglasila je da je potrebno više raditi na uzrocima migracija u ishodišnim zemljama i na migracijama unutar EU.

  • Gotovo pedeset posto doktora je otišlo iz Rumunije od ulaska u EU. Nemam ništa protiv toga, EU treba prihvatiti osposobljene radnike, ali treba kompenzirati štetu onim sredinama koje su ulagale u te radnike.

Osim migracijama unutar članica EU, sudionici panela o klimatskim promjenama upozorili su da je nedovoljno pozornosti usmjereno prema klimatskim izbjeglicama, s obzirom na to da nemaju pravni status kada se radi o dobivanju azila.

Komentariši