‘BORBA ĆE BITI DUGA ‘ : BIJELA KUĆA POKUŠAVA UBLAŽITI BIDENOVU IZJAVU DA PUTIN NE MOŽE OSTATI NA VLASTI

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je u subotu da je ruska invazija na Ukrajinu prijetnja koja bi mogla poremetiti globalnu sigurnost te da se svjetske demokracije moraju pripremiti za dugu borbu protiv autokracije.

“Zapad je sada snažniji i ujedinjeniji nego što je ikada dosad bio”, rekao je Biden obraćajući se stotinama okupljenih poljskih dužnosnika, studenata i članovima osoblja američke ambasade , od kojih su mnogi isticali zastave Sjedinjenih Država, Poljske i Ukrajine. “Moramo se pripremiti za dugu borbu koja je pred nama.”

Nazvavši borbu protiv Vladimira Putina “novom borbom za slobodu”, Biden je rekao da je želja ruskoga predsjednika za “apsolutnom vlašću” strateški neuspjeh za Rusiju i izravan izazov europskome miru koji je uglavnom prevladavao od Drugoga svjetskog rata.

Ove su izjave američkog predsjednika uslijedile nakon što je Ukrajini i Ukrajincima dao nova obećanja kada je posrijedi sigurnost.

Tokom sastanka s izbjeglicama koji su pobjegli pred ratom u Ukrajini i utočište našli u poljskoj prijestolnici, Biden je Putina nazvao “krvnikom”.

‘Duga borba’

Rekao je i da će borba između “demokracije i autokracije” biti duga i da su Sjedinjene Države uz Ukrajinu u njezinoj borbi protiv ruske invazije.

“Ova borba neće biti dobivena u nekoliko dana ili mjeseci. Moramo se naoružati za dugu borbu koja nam predstoji”, rekao je Biden u govoru u Kraljevskom dvorcu u Varšavi te potom poručio Ukrajincima: “Mi smo uz vas”.

Američki je predsjednik imao poruku i za Rusiju: “Nemojte ni pomišljati na to da uđete i centimetar na teritorij NATO-a”.

Rekao je da ruski predsjednik Vladimir Putin ne smije ostati na vlasti, ali je Rusima poručio da oni “nisu naši neprijatelji”.

“Dopustite mi da ovo kažem, ako me uopće možete čuti – vi, ruski narod, niste naši neprijatelji. Odbijam vjerovati da bez problema prihvaćate smrt nedužne djece i baka i djedova ili da prihvaćate da se bolnice, škole, rodilišta, granatiraju ruskim raketama i bombama”, rekao je Biden, obraćajući se direktno  Rusima.

Na Bidenovu izjavu “Zaboga, ovaj čovjek ne može ostati na vlasti” gdje je mislio na Putina, brzo je reagirao i glasnogovornik Kremlja, rekavši da nije na Bidenu da bira ko će biti predsjednik Rusije. “Ruskog predsjednika biraju Rusi”, rekao je.

Bijela kuća: ‘Nije pozvao na promjenu režima’

Bijela kuća pojasnila je pak da predsjednik nije pozvao na smjenu režima nego da je njegova poanta bila da se Putinu “ne smije dopustiti da vrši vlast nad svojim susjedima ili regijom. On nije razgovarao o Putinovoj moći u Rusiji ili o promjeni režima”, rekao je američki dužnosnik.

Američki predsjednik završava trodnevni boravak u Europi tokom kojega je održao sastanke s članicama grupe G7, Europskim vijećem i NATO-om. Cilj sastanaka je bio izgraditi jedinstven pristup koji će omogućiti da se Putin spriječi u daljnjim planovima.

Ranije tokom dana, Biden je sudjelovao u sastanku koji su s američkim dužnosnicima održali ukrajinski ministri vanjskih poslova i obrane.

Nakon odvojenog sastanka s poljskim predsjednikom Andrzejem Dudom, Biden je ponovno govorio o “svetoj” posvećenosti Washingtona sigurnosnim jamstvima unutar NATO-a, čija je Poljska članica.

U Varšavi je američki predsjednik posjetio i centar za prihvat izbjeglica postavljen na nacionalnom stadionu.

Pred ruskom invazijom na Ukrajinu, u Poljsku je pobjeglo više od 2 miliona ljudi, a od početka ruskog napada Ukrajinu je sveukupno napustilo oko 3,8 miliona stanovnika.

Putin je ruske vojne akcije u Ukrajini nazvao “posebnom vojnom operacijom” za demilitarizaciju i “denacifikaciju” zemlje. Rusija negira da cilja civile.

(Kliker.info-Hina)

Komentariši