BIH TREBA PROTJERATI RUSKOG AMBASADORA NAKON PRIJETNJE DA NE SMIJE POSTATI NATO ČLANICA: ČANAK I ĆOROVIĆ ZA HAYAT

Mirza Imamović 26/03/2022

Gosti večerašnje emisije Sedam plus na Hayat TV bili su Aida Ćorović, aktivistikinja za ljudska prava, i Nenad Čanak, predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine.

U Srbiji su održavani masovni protesti podrške Rusiji u njenom agresorskom napadu na Ukrajinu. Prema mišljenju Ćorović, to nema nikakve veze za navodnim bratstvom dva naroda.

  • Veličanje Rusije u Srbiji je iracionalno, to nema veze sa kulturom. Tim ljudima se sviđa što je Putin navodno moćan i odupire se Zapadu. To je kompleks malog naroda koji je pukao na svim poljima. NATO nije bombardovao Srbiju tek tako, jer nikome ništa nije uradila. Nevjerovatno je da ljudi u Srbiji ne žele shvatiti suštinu i priznatu istinu. Neka istraživanja pokazuju da čak 80 posto građana Srbije podržava Putinovu agresiju na Ukrajinu. Vučić je još uvijek suzdržan po pitanju osude te agresije, samo mu je potreban novac iz EU pa kalkuliše i sjedi na dvije stolice – ističe Ćorović.

Opasna prijetnja Igora Kalabuhova, ambasadora Rusije u BiH, da će Moskva odgovoriti na eventualnu članstvo BiH u NATO-u, za Čanka je nesumnjivo diplomatski čin vrijedan protjerivanja iz zemlje.

  • Ruska administracija je spremna na sve. Nejasno je zašto BiH poslije takve izjave ruskog ambasadora nije proglasila personom non grata i poslala ga u Moskvu. BiH kao suverena država ima puno pravo i slobodu u interesu svojih građana odlučiti u koji će se save učlaniti. Dodik je u svemu tome izdajnik mira u Evropi koji je pljunuo na antifašističku borbu. Dobro je što nema oružja s kojim bi se pokrenuo ratni užas kroz koji je BiH prošla ’90-tih – zaključuje Čanak.

Pogledajte video OVDJE.

Komentariši